marți, 16 aprilie, 2024
26.6 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeInovații Bayer 2024: Primul hibrid de floarea soarelui - Ellenis CLP, fungicide și insecticide...

Inovații Bayer 2024: Primul hibrid de floarea soarelui – Ellenis CLP, fungicide și insecticide cu noi substanțe active

Recomandate

Compania Bayer, recunoscută pentru inovațiile sale în domeniul agricol, continuă să își consolideze portofoliul de produse pentru Republica Moldova, venind cu soluții eficiente pentru controlul bolilor și dăunătorilor, dar și cu o premieră pentru floarea soarelui – lansarea a doi hibrizi.

În cadrul unui eveniment de prezentare a noutăților pentru anul 2024, echipa Bayer din Moldova și România au prezentat la sute de fermieri noutățile cu care vin în anticiparea și soluționarea problemelor din fermă.

„Prin aceste lansări, Bayer vizează să ofere soluții integrate pentru culturile de porumb, rapiță și, mai nou, hibrizi de floarea soarelui, combinând genetica de performanță cu soluțiile avansate de protecție a plantelor.

Angajamentul Bayer față de cercetare și dezvoltare, alături de colaborarea strânsă cu fermierii, subliniază dedicarea specialiștilor noștri pentru a îmbunătăți sustenabilitatea și productivitatea în agricultură”, a menționat în debutul evenimentului Igor Copacinschi, directorul Departamentului Bayer CropScience Republica Moldova.

igor copacinschi

Totodată, în debutul evenimentului, Mihai Gheorghe, Director vânzări Bayer în România și Moldova a venit cu o prezentare privind perspectivele și provocările anului 2024 și strategia Bayer pentru viitor.

mihai gheorghe bayer

Premieră Bayer – primii hibrizi de floarea soarelui

Într-o mișcare strategică, Bayer își extinde portofoliul de semințe prin lansarea hibrizilor de floarea-soarelui, Ellenis CLP – adaptat tehnologiei Clearfield Plus și un hibrid ce urmează a fi lansat în 2025, adaptat la erbicidele sufonilureice, tribenuron-metil.

Mai multe detalii despre lansarea Bayer în cultura de floarea soarelui și noul insecticid pentru cultura de rapiță a oferit în cadrul evenimentului Despina Leveanu, Grower Marketing Manager Industrial Crops România și Moldova.

despina leveanu

Ellenis CLP este un hibrid semitimpuriu, cu un potențial de producție ridicat, tolerant la Orobanche și principalele boli. Pe de altă parte, următorul hibrid ce urmează a fi lansat în 2025 este adaptat erbicidelor sufonilureice, răspunzând astfel așteptărilor fermierilor și acoperind principalele cerințe din piața de semințe de floarea-soarelui”, a specificat Despina Leveanu.

Inovații în culturile de cereale păioase

În contextul suprafețelor importante cultivate cu grâu și orz în țară (372,2 mii ha de grâu și 59,6 mii ha de orz de toamnă și primăvară, potrivit BNS), necesității managementului rezistenței bolilor și interzicerii mai multor substanțe active, Bayer vine cu două soluții fungicide performante.

„Aducem pe piață două fungicide revoluționare, Cayunis® și Nativo Forte®, destinate combaterii bolilor la cereale, oferind o gestionare eficientă a rezistenței bolilor la fungicide. Aceste produse sunt esențiale pentru asigurarea unui control eficient al bolilor spicului și tulpinii, de la semănat până la recoltare, aducând un avans semnificativ în protecția culturilor de cereale”, menționează Gabor Raviczki, Head of Customer Marketing România, Bulgaria și Moldova.

În cadrul evenimentului, detalii despre inovațiile Bayer pentru cerealele păioase a oferit Doru Cimpoca, Grower Marketing Manager Cereals România și Moldova.

doru cimpoca bayer

Cayunis® 325 EC – fungicid sistemic pentru combaterea bolilor cum ar fi făinarea, septorioza, rugini, arsura frunzelor și altele la culturile de grâu și orz de toamnă şi primăvară, grâu durum, secară şi triticale, cu acţiune curativă şi preventivă.

Nativo Forte® 280 EC – fungicid sistemic pentru combaterea bolilor la culturile de grâu și orz de toamnă şi primăvară, grâu durum, secară şi triticale și a fuzariozei la grâu.

Un nou insecticid pentru controlul dăunătorilor la rapiță

Pe lângă inovațiile în domeniul fungicidelor, Bayer introduce pe piață Sivanto® Energy, un insecticid de ultimă generație pentru cultura de rapiță.

Cu două substanțe active, deltametrin și flupiradifuron, Sivanto Energy® promite, pe de-o parte, o protecție de lungă durată împotriva dăunătorilor, combinat cu un efect imediat de șoc asupra insectelor.

Conform unui sondaj al fermierilor realizat în cadrul evenimentului, Gărgărița tulpinilor de rapiţă este principala provocare la cultura de rapiță pentru o bună parte din fermierii prezenți, astfel lansarea insecticidului a fost cât se poate de așteptată de aceștia.

Flupiradifuron, noua substanță activă inclusă în insecticidul Sivanto Energy®, aparţinând clasei chimice butenolide, asigură un control de lungă durată a culturii împotriva dăunătorului.

Totodată, în cadrul evenimentului, mai multe detalii despre managementul rezistenței bolilor a oferit fermierilor Tobias Diehl, Crop Portofolio solution manager Cereals CE & EE.

Daniel Stanciu, Grower Marketing Manager Corn România și Moldova a relatat mai multe despre soluțiile integrate Bayer și abordările complexe propuse fermierilor pentru cultura porumbului.

Feedback-ul fermierilor

Utilizarea soluțiilor Bayer de către fermieri pe parcursul anilor subliniază eficacitatea și calitatea produselor, fermierii prezenți la eveniment menționând în special hibrizii de porumb Dekalb și fungicidele și erbicidele care au demonstrat performanțe remarcabile în condiții de teren variate.

Vladimir Candu, Candis Agro Grup SRL:

vladimir candu

Anul trecut am testat pentru prima dată hibrizii Dekalb. Ne-a impresionat foarte mult hibridul DKC 3972. În condițiile dificile ale anului 2023, am obținut și 5,5 tone/ha, comparativ cu alți hibrizi de la care am recoltat 1,5-2 tone/ha, în aceleași condiții de tehnologie.

Pe toată suprafața de 100 de hectare de grâu am aplicat fungicidul Falcon Pro®, iar la cultura de rapiță am utilizat fungicidul Tilmor ®, de rezultatele cărora la fel suntem mulțumiți. În plus, tot în toamna 2023, am dedicat 50% din suprafețele cultivate cu rapiță hibrizilor Dekalb. În 2024 vom aplica erbicidul Sekator® Progress, iar din hibrizii de porumb – DKC 3972 va fi cultivat pe o bună parte din suprafețe. Pentru noi orice noutate este foarte atractivă, astfel, dacă vor mai fi disponbile semințe, vom testa neapărat și noii hibrizi și produse.

Jelu Parpalac, GȚ Parpalac Jelu Constantin:

jelu parpalac

De la înființarea întreprinderii, în anul 2010, colaborăm cu compania Bayer. Am început cu hibrizii de porumb, urmând testarea și includerea în schemele de protecție a produselor, cultivarea hibrizilor de rapiță.

În topul preferințelor hibrizilor de porumb sunt DKC 4351 și DKC 4943. Anul acesta vom cultiva și DKC 5092. Suntem mulțumiți de calitatea produselor și hibrizilor, iar noile produse lansate sunt soluții foarte bune pentru problemele cu care ne confruntăm la moment.

Sergiu Slivciuc, Bobul de Aur SRL:

sergiu slivciuc

Prelucrăm 1800 de hectare de teren, iar cu Bayer dezvoltăm un parteneriat de la fondarea companiei – anul 2014. Falcon Pro®, Sekator® Progress și Tilmor ® sunt cele mai preferate produse. Am utilizat și alte erbicide la grâul de toamnă, însă cred că Sekator® Progress ne-a demonstrat o performanță superioară. În plus, cred că erbicidul Maister Power la porumb nu are concurență. Pentru noul hibrid de floarea soarelui am precomandat semințe pentru suprafața de 30 de hectare. Vom opta și în continuare pentru produsele Bayer, deoarece și-au demonstrat performanța.

Pentru mai multe detalii despre produsele menționate, apelați la echipa Bayer în Republica Moldova.

bayer moldova
Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale