‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 3 octombrie, 2024
17.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriINVESTIGAȚIE. Certificate moldoveneşti pentru ocolirea embargoului rusesc la fructele din UE

INVESTIGAȚIE. Certificate moldoveneşti pentru ocolirea embargoului rusesc la fructele din UE

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Jurnaliştii RISE Moldova, împreună cu colegii lituanieni şi bieloruşi, au descoperit o grupare internaţională, care a desfăşurat în şapte state schema de falsificare a certificatelor moldoveneşti pentru a exporta fructe în Belarus, transmite IPN.

În investigaţia jurnalistică „Fructe din UE, exportate în Rusia cu paşaport moldovenesc”, reporterii au demonstrat că funcţionari şi oameni de afaceri din Moldova, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Belarus şi Rusia au folosit circa 1000 de certificate pentru „moldovenizarea” a aproximativ 20 de mii de tone de fructe crescute în alte state.

„Din decembrie 2015 şi până în ianuarie 2016, angajaţii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) au perfectat, cel puţin, 1000 de certificate fitosanitare pentru fructe moldoveneşti. De facto, în baza acestor certificate, niciun măr din Moldova nu a ajuns în magazinele din Minsk sau din Moscova”, se spune în material.

Potrivit jurnaliştilor RISE, certificatele erau transmise prin poştă în Lituania, iar de acolo, fiind însoţite de documentele moldoveneşti, fructele din Spania, Grecia, Olanda şi Polonia erau furnizate pe piaţa Belarusului şi Rusiei.

„Perfectând acte pentru şapte companii-exportatoare din Transnistria, gruparea reuşea să evite „interdicţia totală” a Kremlinului, anunţată în august 2014, pentru importul majorităţii producţiei agricole din Uniunea Europeană”, se spune în investigaţie.

‹ adv ›

Tot aici se specifică faptul că printre companiile transnistrene, pe numele cărora la Chişinău se perfectau acte de export, figurează şi două companii inexistente.

Corespondentul RISE, prezentându-se drept angajat al companiei Moldstat-capturat (care în realitate nu există, iar denumirea a fost inventată pentru investigaţie), a contactat câţiva oameni de afaceri intermediari din Lituania.

„I-am convins pe exportatorii lituanieni că avem posibilitatea să obţinem la Chişinău şi să le comercializăm certificate privind originea moldovenească a producţiei. Oamenii de afaceri erau dispuşi să cumpere de la noi sute de astfel de documente lunar cu preţul de 800 de euro pentru fiecare certificat. Am reuşit chiar să obţinem de la aceste companii facturi fictive de procurare de la „compania” noastră a două camioane cu fructe”, scriu autorii materialului.

Aliona Mandatii, producător şi exportator de producţie agricolă din Moldova, asigură că din cauza exportului producţiei străine în baza documentelor de origine moldovenească în primul rând au avut de suferit producătorii autohtoni.

„Pierderile provocate de schema de falsificare a certificatelor sunt mari. Preţul de cumpărare a merelor moldoveneşti a scăzut cu 30-40%. Spre exemplu, soiurile Idared sau Golden, de care este plin nordul ţării, în loc de 10 lei sunt cumpărate cu 7 lei per kilogram. Iar preţul pentru soiul Gala a căzut de la 10 la 8 lei”, a spus Aliona Mandatii.

‹ adv ›

Aceasta a mai menţionat că în ţară au rămas circa 40 de mii de tone de mere, dar în continuare este greu de exportat deoarece în baza certificatelor moldoveneşti continuă să fie exportată producţie poloneză.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›