Investițiile în tehnologii și inovații oferă reziliență afacerilor agricole, dar este bine cunoscut că aceste investiții, de obicei, necesită și mari resurse financiare.
ProCredit Bank este prezent pe piața din Republica Moldova de mai bine de 17 ani susținând, în mare parte, dezvoltarea întreprinderile mici și mijlocii, fiind în top trei bănci din țara noastră care finanțează acest sector, agricultorii fiind pe primul loc.
„Avem un acționar, ProCredit Holding, care are sediul în Germania și suntem parte a unui grup care activează în peste 12 țări, preponderent în Europa de Sud-Est”, a menționat Natalia Morărașu, reprezentant ProCredit Bank.
Soluții sustenabile
„Cel mai probabil, vă întrebați de ce este necesară implementarea inovațiilor sustenabile și răspunsul este unul simplu, în primul rând, deoarece condițiile climaterice din ultimii ani ne-au demonstrat necesitatea acestor investiții, pentru a avea nu doar un business agricol de suflet, dar și profitabil. Temperaturile, de la un an la altul cresc, iar nivelul de precipitații scade, aceasta însemnând necesitatea de a face pași diferiți decât s-au făcut anterior în agricultura tradițională”, a explicat Natalia Morărașu.
Un alt motiv pentru care este necesară aplicarea inovațiilor ar fi și faptul că, odată cu implementarea inovațiilor în agricultură pot fi reduse emisiile de CO2 în atmosferă.
„Poate pentru oamenii de afaceri, pe termen scurt, aceasta nu reprezintă un pas important, însă peste 30% din CO2 este generat de agricultură și de industria alimentară. Pe termen lung, odată ce cresc emisiile de CO2 apare și impactul asupra condițiilor climaterice, care generează tot mai multe calamități naturale, care, la fel, influențează businessul agricol”.
Odată ce ne dorim să avem acces la piața europeană și să exportăm produsele noastre, trebuie să ne conformăm reglementărilor privind clima.
„Nu în ultimul rând, implementând aceste tehnologii moderne pentru o agricultură sustenabilă, compania își va crește profiturile și va avea un business mult mai rezilient”, a adăugat reprezentanta băncii.
25% din creditele din portofoliu revin afacerilor din domeniul agricol
ProCredit Bank, deja de mai mulți ani, promovează și susține agricultorii în implementarea acestor tehnologii. Acest angajament fiind demonstrat și prin faptul că, 25% din creditele acordate sunt destinate domeniului agricol.
„15% din creditele acordate sunt credite verzi, adică credite acordate pentru investiții în utilaje eficiente energetic, utilaje pentru producerea energiei regenerabile, precum și utilaje agricole destinate pentru o agricultură sustenabilă. Aceste investiții sunt foarte bine analizate de o echipă tehnică, parte a băncii, ce oferă și consultanță tehnică, inclusiv unele calcule privind timpul de recuperare a investițiilor și beneficiile acestora”.
Prin intermediul băncii, fermierii pot avea acces la diferite fonduri atât naționale, cât și internaționale, cu porțiuni de grant, astfel având posibilitatea de a investi în tehnică modernă.
Avantajele clienților ProCredit Bank
Clienții băncii dispun de o serie de avantaje printre care: dobânzi avantajoase, care la moment sunt fonduri cu dobânzi de 5,1% în lei moldovenești sau 3% în valută prin Programul 373, a mai spus Natalia Morărașu.
„Totodată, oferim finanțare pe termen lung și suntem parteneri activi în cadrul programelor guvernamentale precum Programul 373, FIDA, Livada Moldovei, ODA, dar și cele internaționale precum „Eu4Business”. Fiecare client are și un consultant personal, ce are experiență în analiza acestui business, astfel ca clienții să nu întâmpine dificultăți în achitări.
Suntem flexibili și la cerințele de gaj, de multe ori, când clienții doresc să acceseze un credit întâmpină dificultăți astfel că, avem acces la diferite fonduri de garantare naționale (ODA), dar și internaționale (BEI). Putem garanta integral investiția fără a avea niciun aport, inclusiv putem finanța și TVA, oferind un grafic flexibil cu o perioadă de grație de până la 9 luni, deoarece cunoaștem că, în agricultură veniturile nu sunt lunare și stabile, există perioade în care este necesar de făcut investiții, după care sunt generate venituri”.
În perioadele în care clientul dispune de mai multe lichidități pe conturi, ProCredit Bank oferă și o dobândă la acești bani.
ProCredit Bank – partener al Programului „Facilitatea de creditare în agricultură” (FCA)
Recent, Guvernul Republicii Moldova a implementat un nou produs – „Programul Facilitatea de creditare în agricultură (FCA)”, iar ProCredit Bank este partenerul acestuia.
„Acest program este destinat pentru facilitarea investițiilor în mijloace fixe pentru agricultori și utilajele de procesare post-recoltare. Dobânda fixă, pe parcursul unui an, este de 5,1% în lei, iar adițional puteți beneficia și de un grant de până la 30% din suma investiției. Comisionul de acordare este 0,5% și puteți închide anticipat creditul fără a avea cheltuieli adiționale. Graficul sezonier de achitare cu un termen de până la 60 de luni, cu o perioadă de grație de 9 luni”.
În agricultură, mai ales în sezonul de primăvară, mulți agricultori au necesități pentru a achiziționa mijloace circulante iar ProCredit Bank a alocat fonduri, în special pentru agricultori, cu o dobândă în lei începând de la 7,25% și un comision de debursare de 1%, cu un termen de finanțare de până la 36 de luni.
Până la 10 mil. de lei pot fi accesați fără gaj mijloace fixe.
Informațiile au fost prezentate în cadrul Conferinței AgTech 2025, ProCredit Bank fiind unul dintre partenerii care susține evenimentul mai mulți ani la rând. Aflați din video mai multe detalii: