Directorul Consorțiului internațional „Implementarea proiectelor inovaționale”, Ion Rață, susține că Republica Moldova are potențial pentru a se dezvolta și acesta se regăsește practic în toate domeniile.
Potrivit lui, una dintre direcțiile principale de modernizare a țării este agricultura, transmite ipn.md.
Ion Rață a declarată că, pentru a deveni o țară prosperă, este necesar un efort din partea tuturor cetățenilor.
Țara nu se mai poate întoarce la perioadele în care erau utilizate tehnologii învechite, ci trebuie să se orienteze pe tehnologii inovaționale în toate domeniile.
Directorul Consorțiului internațional „Implementarea proiectelor inovaționale” precizează că astăzi în toate magazinele, mai ales cele mari, mai că nu sunt produsele agricole autohtone.
În mare parte, acestea sunt de import. Și aceasta pentru că producătorii agricoli din țară nu reușesc să facă față concurenței, pentru că nu au tehnologii de prelucrare, de împachetare, de etichetare, de reclamă și astfel rămâne în urmă.
Toate acestea se întâmplă în condițiile în care calitatea produselor autohtone este net superioară decât a celor de import.
Ion Rață a precizat că sunt necesare eforturi pentru a depăși situația creată.
Ioan Puiu, de la Asociația Națională a Producătorilor de Cânepă Industrială din România, a declarat că toți cultivatorii de cânepă industrială din România sunt organizați într-o asociație care își propune să promoveze cultivarea și procesarea acestei plante.
În România există condiții climatice foarte bune pentru cultivarea cânepei industriale, condiții care sunt și în Republica Moldova.
În România, cânepa este cultivată pe o suprafață de 1500-3000 de hectare, în funcție de comenzile care vin din parte industriei procesatoare.
În altă ordine de idei, doctorul în științe tehnice, conferențiar universitar, Tatiana Capcanari de la Universitatea Tehnică din Moldova, a menționat că principala sa direcție de cercetare este valorificarea compușilor biologic activ din deșeurile agroalimentare locale.
Potrivit ei, Moldova este o țară agricolă ce acumulează anual mii de tone de deșeuri agroalimentare care sunt rezultate din prelucrarea materiilor prime vegetale, dar acestea nu sunt valorificate pe deplin.
Comentarii