Dorința de a schimba lucrurile în viticultură, se pare că, îl urmărea pe Ivan Țurcan de când era mic copil. Atunci, văzând plantele de viță de vie cu struguri și bobițe mici, își punea întrebarea cum ar putea schimba lucrurile.
26 de ani a activat în calitate de profesor de matematică și informatică, însă dragostea față de selecția plantelor a învins.
Activitatea de selecție a început-o acum peste 20 de ani, învățând an de an lucruri noi.
Ivan Țurcan susține că a realizat în viața sa 3 încrucișări pentru obținerea diferitor forme de viță de vie.
Per total, a reușit să colecteze 35 de mii de semințe pe care le-a calibrat și ales, din acestea a semănat 12 mii.
Unul dintre soiurile cu care se mândrește mult viticultorul este Zâmbetul Laurei (Ulîbca Laurî) denumirea căruia a fost pusă în cinstea nepoțelei sale mai mici.
Scopul pe care l-a urmărit toți acești ani a fost de a crea soiuri rezistente la îngheț și cu un gust deosebit.
Un alt soi pe care a reușit să-l obțină și care îmbină calități bune este Emilia. Este un soi extra timpuriu, masa unui strugure fiind de 500-1000 g, iar a unei bobițe de 15-20 g.
Rezistă la temperaturi de până la -24 grade Celsius.
Mai multe soiuri se află în testare, iar alte descoperiri încă urmează.
Testarea soiurilor de viță de vie este extrem de importantă. Perioada de testare a soiurilor durează 5-10 ani.
Pe parcursul anilor caracterele se pot schimba, unele pot deveni mai evidente, altele se reduc.
Ce ține de soiurile apirene, selecția acestora urmează, astfel că noi și noi descoperiri sunt în cale.
Ivan Țurcan spune că nu regretă niciun minut că și-a dedicat ultimii peste 20 de ani viticulturii.
Pe pagina de Facebook, Ivan Țurcan postează periodic informații despre soiurile create.
Comentarii