‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 17 iunie, 2024
29.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriLa Cupcini a fost inaugurat primul Centru Apicol de la nordul Republicii Moldova

La Cupcini a fost inaugurat primul Centru Apicol de la nordul Republicii Moldova

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Primul Centru Apicol din Regiunea de dezvoltare Nord a fost inaugurat vineri, 26 mai, în orașul Cupcini, raionul Edineț. Lucrările de reparație și amenajare a Centrului și a teritoriului adiacent au fost realizate în cadrul unui proiect-pilot de dezvoltare regională, finanțat de Guvernul României.

La ceremonia de inaugurare a Centrului au participat ambasadorul României în Republica Moldova, Excelența Sa Daniel Ioniță, șeful Direcției generale dezvoltare regionale a MDRC, Igor Malai, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, reprezentanții autorităților publice locale și apicultori din regiune.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Excelența Sa Daniel Ioniță, a reiterat susținerea Guvernului României pentru țara noastră, apreciind rezultatele proiectului și a încurajat dezvoltarea sectorului apicol prin continuarea proiectului.

„Mă bucur să observ că banii oferiți de Guvernul României au fost investiți în acest Centru apicol la standarde europene. Vă îndemn să continuați proiectul prin amenajarea unui laborator de testare a mierii”, a subliniat Ambasadorul României în Republica Moldova, Excelența Sa Daniel Ioniță, în debutul evenimentului.

Șeful Direcției generale dezvoltare regionale a MDRC, Igor Malai, a mulțumit Guvernului României pentru suportul oferit în realizarea politicii de dezvoltare regională în țara noastră și a vorbit despre rolul proiectelor de dezvoltare regională în Republica Moldova.

„A fost creat un Centru apicol la standarde europene pentru apicultorii din 11 raioane din Regiunea de dezvoltare Nord. Prin realizarea unor asemenea proiecte oferim suport antreprenorilor în vederea dezvoltării afacerii și susținem creșterea economică în regiune. De asemenea, precizez că toate proiectele de dezvoltare regională au obiectivul de a construi viitorul acasă”, a subliniat funcționarul MDRC.

La rândul său, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a menționat că proiectul apicol va spori șansele producătorilor de miere care tind spre o afacere profitabilă.

„Scopul proiectului este de a asigura dezvoltarea durabilă a apiculturii la nordul Moldovei, prin elaborarea unui sistem de achiziționare, depozitare, procesare și ambalare a produselor apicole la nivel regional. Astfel, în cadrul Centrului sunt două departamente: unul informațional și de marketing a produselor apicole și altul este departamentul de achiziție, procesare și ambalare. Vor fi create cel puțin nouă locuri de muncă”, a precizat la eveniment directorul ADR Nord.

Totodată, directorul Ion Bodrug a menționat că, în cadrul proiectului, a fost creată Asociația Apicultorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord, iar cei peste 100 de membri au fost instruiți în cadrul a două cicluri de seminare despre despre biologia, nutriția și patologia albinelor. Totodată, o echipă de 16 apicultori au studiat, vara trecută, experiența prisăcarilor din România, în cadrul unei vizite de studiu. Recent, în incinta Centrului Apicol din Cupcini, 15 apicultori au participat la un seminar despre oportunitățile oferite de un centru apicol în regiune și mecanismele de dezvoltare a unei afaceri în domeniu. De asemenea, în cadrul proiectului s-a desfășurat o campanie de informare despre modul sănătos de viață prin consumul mierii de albine.

‹ adv ›

După inaugurarea Centrului Apicol din Cupcini, în municipiul Edineț a avut loc un expo-târg apicol, în cadrul căruia cetățenii au putut să procure produse apicole. Ulterior, în incinta Consiliului Raional Edineț, s-a desfășurat conferința de finalizare a proiectului apicol.

Costul total al proiectului-pilot „Crearea sistemului integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de dezvoltare Nord a Republicii Moldova” este 157.382 de euro. Banii au fost oferiți de Guvernul României prin intermediul Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare (RoAid).

Începând cu anul 2014, ADR Nord a contribuit la promovarea producătorilor de miere de la nordul republicii prin organizarea, la Bălți, a trei ediții a Festivalului Mierii, în contextul Zilelor Regiunii de dezvoltare Nord.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›