‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 iulie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriLa nivel mondial se atestă o creștere rapidă a prețului la produsele alimentare

La nivel mondial se atestă o creștere rapidă a prețului la produsele alimentare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Indicele prețurilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a atins în luna martie 2014 cel mai ridicat nivel din ultimul an, din cauza condițiilor meteo nefavorabile dar și a tensiunilor geopolitice din regiunea Mării Negre, arată datele publicate, joi, de FAO, transmite Reuters.

FAO dă lunar publicității propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate de un coș de alimente format din cereale, oleagionase, lactate, carne și zahăr.

În luna martie 2014, acest indice a atins o valoare medie de 212,8 puncte, în creștere cu 4,8 puncte (sau 2,3%) față de valoarea înregistrată în luna februarie și totodată cea mai ridicată valoare înregistrată după luna mai 2013.

‹ adv ›

˝Așa cum ne așteptam, indexul a fost influențat de condițiile nefavorabile din SUA și Brazilia precum și de tensiunile geopolitice din regiunea Mării Negre˝, a declarat economistul șef Abdolreza Abbassian, citat de Agerpres.

FAO a precizat că au fost înregistrate creșteri de prețuri la toate grupele de produse alimentare, cu excepția produselor lactate care au scăzut pentru prima dată în ultimele patru luni (minus 2,5%). Cele mai mari creșteri au fost înregistrate la zahăr (7,9%) și la cereale (5,2%).

De asemenea, FAO estimează că în 2014 producția mondială de grâu va fi de 702 milioane tone, cu două milioane de tone mai puțin decât o primă estimare publicată luna trecută. Conform noilor estimări, recolta de cereale din acest an va fi cu 2% mai mică decât recolta record înregistrată anul trecut.

‹ adv ›

˝Este prea devreme să facem prognoze adecvate cu privire la producția de cereale din acest an deoarece multe recolte nu au fost încă plantate iar vremea rămâne un factor cheie care influențează recoltele˝, a precizat Abdolreza Abbassian.

Miercuri a început la București cea de-a 29-a Conferință Regională a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) pentru Europa și Asia Centrală, eveniment la care vor fi prezenți peste 350 de participanți din 55 de țări din zona Europa și Asia Centrală.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›