- pub -

Proiectul Agricultura Performantă în Moldova (APM), finanțat de USAID, a organizat miercuri, 18 aprilie, o sesiune de lansare a granturilor destinate implicării tinerilor în agricultura performantă. Evenimentul a adunat mai mult de 50 de tineri, studenți ai Universității Agrare de Stat din Moldova (UASM), dornici de a se familiariza cu activitățile, dar și posibilitățile de implicare, care vor fi organizate de asociațiile selectate pentru implementarea proiectelor, cu suportul oferit de USAID/APM.

În mesajul de deschidere a evenimentului, Oleg Stiopca, specialist dezvoltarea forței de muncă din cadrul Proiectului Agricultura Performantă în Moldova, a salutat interesul manifestat de către tinerii prezenți și i-a îndemnat să se implice activ, încă de pe băncile Universității, în diverse activități care îi vor ajuta să devină mai calificați, astfel ca după absolvire să poată să-și găsească mult mai ușor un loc de muncă, sau oportunități de dezvoltare.

- pub -

Reprezentanții organizațiilor selectate au prezentat tinerilor principalele acțiuni ce vor fi realizate, dar și posibilitățile de conlucrare cu aceștia pe parcursul implementării.

Zelinschi Ivan, student la Facultatea de Horticultură, anul III, a ales să-și facă studiile la Universitatea Agrară pentru că, spune el, Moldova este o țară agrară, iar noi trebuie să folosim toate resursele pentru a contribui la dezvoltarea și prosperarea țării noastre.

„M-a interesat acest eveniment pentru că doresc să rămân acasă și să-mi inițiez o afacere, dar nu sunt la curent cu oportunitățile și soluțiile pe care ni le oferă companiile internaționale. Încă nu sunt decis ce afacere o să-mi deschid, dar sunt interesat de cele care sunt cele mai rentabile, cum ar fi căpșunele, murele, pomușoarele, mierea. Informția prezentată este una utilă și cu siguranță am să apelez la suportul și posibilitățile oferite de Proiectul APM. Intenționez chiar să mă implic în unul din proiectele prezentate astăzi”, ne-a spus tânărul.

Vadim Pașalî, student la Colegiul Tehnologic Agricol din orașul Tiraspol, ne-a spus că tinerii au nevoie de asemenea evenimente, cu atât mai mult cu cât ele prezintă cele mai noi posibilități de implicare a tinerilor în agricultură.

„Cel mai mult am fost interesat de proiectul prezentat de Asociația obștească „Belîi Most” dedicat producătorilor de căpșuni atât în spații protejate, cât și pe câmp deschis. Doresc să-mi deschid și eu o afacere în acest domeniu pentru că este un business cu perspectivă, care poate aduce profit. Cu atât mai mult cu cât și părinții dezvoltă o afacere agricolă, iar eu îmi doresc să le urmez calea”, a conchis Vadim Pașalî.

Ivan Șveț, student și el la Colegiul Tehnic Agricol din orașul Tiraspol ne-a comunicat că deja știe sigur că odată cu absolvirea Colegiului își va deschide propriul business, iar la moment participă la diverse seminare pentru a se informa despre oportunitățile de finanțare a afacerilor agricole.

„Vreau să cumpăr teren și să cresc culturi cerealiere. Participând la mai multe activități deja știu unde pot să mă adresez pentru a obține informație de calitate, dar și suport financiar. Sunt sigur că putem dezvolta și acasă o afacere care să ne aducă profit și să nu fim nevoiți să plecăm. De mic sunt permanent în câmp împreună cu părinții, astfel domeniul agricol este unul cunoscut”, a mai spus Ivan Șveț.

Organizațiile obștești DNT, „Pro Entranse” și „Belîi Most”, care au prezentat planul desfășurat al activităților, au îndemnat tinerii să participe în competiții de idei inovative de afaceri, să învețe să planifice și să analizeze eficiența afacerilor agricole sau să învețe despre tehnologiile noi de producere a căpșunului, implicându-se activ în proiectele prezentate în cadrul evenimentului.

- pub -

1 COMENTARIU

  1. De obicei, aceste proiecte limiteaza sortimentul, aici capsuni, dar de ce nu si alt sortiment?
    Mai este o limitare, cand doresti sa procuri tehnica, alte materiale necesare, se pun pripoane!!??
    Toate activitatile din cadrul Granturilor sa fie oglindite intr-un Bulletin info, repartizat in toate raionele….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here