‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 15 iunie, 2024
17.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriLa Văleni – primul SMART Village din Moldova, a fost lansat un ghid turistic...

La Văleni – primul SMART Village din Moldova, a fost lansat un ghid turistic virtual

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În 2021, la Văleni a demarat proiectul „Soluții SMART pentru comunități SMART”, inițiat și implementat de către Eco-Village Văleni / AO Ecoscout prin finanțare din partea Programului de Granturi Mici GEF – PNUD.

Scopul a fost de a transfera bunele practici din România (Alba Iulia Smart City) ce țin de soluții SMART pentru a dezvolta la Văleni premisele pentru „Primul SMART Village din Moldova”, folosind soluții digitale și de energie regenerabilă în dezvoltarea turismului și al infrastructurii publice locale.

Anul acesta, de Ziua Mondială a Turismului, în cadrul primului proiect-pilot de SMART Village din Moldova a fost lansată Platforma de ghid virtual „ZONIZ” Văleni.

Astfel, toate pensiunile și obiectivele turistice locale sunt disponibile turiștilor și virtual prin aplicația Zoniz, oferind, totodată, posibilitatea acestora să afle toate informațiile necesare despre obiective turistice și să se orienteze pe „Traseul lui Petru Rareș” cu un simplu click.

Proiectul a demarat în luna aprilie 2021, având ca beneficiari direcți cei peste 3057 de locuitori ai localității, dintre care 200 de copii și părinții acestora, 34 de angajati ai instituțiilor publice, 500 de tineri din localitate.

Proiectul este compus din mai multe componente complementare, prevăzând mai multe acțiuni, precum:

‹ adv ›
  • Crearea unui model de succes/impact privind implementarea soluțiilor SMART City în mediul rural prin instalarea unui arbore solar (cu Wi-Fi și capabilități de încărcare a dispozitivelor) în centrul satului, catalizatorul soluțiilor inteligente instalate în localitate și a campaniilor de informare.
  • Dezvoltarea soluțiilor de energie sustenabilă pentru clădirile publice ale satului Văleni precum instalarea a 15+KW de panouri solare pentru APL Văleni și Gimnaziul Văleni).
  • Integrarea soluțiilor SMART City în traseul turistic local prin integrarea senzorilor digitali SMART (ce vor povesti legendele locului) de-a lungul rutei turistice locale „Traseul lui Petru Rareș” și instalarea unui sistem de senzori și/sau de becuri LED pentru controlul consumului de energie pentru sistemul de iluminat din satul Văleni.
  • Alte acțiuni de formare a antreprenorilor locali, diseminarea bunelor practici și încurajarea elevilor sa-și dezvolte capabilități IT.

Mai multe detalii despre atracțiile turistice din regiune puteți găsi accesând acest link.

Acest proiect derivă din planul de acțiuni coagulat în cadrul primului Innovation Hub al celei de-a VI-a ediții a Galei Liga Studenților Originari din Republica Moldova centrat pe SMART City și a fost asumat de către comunitatea locală din Văleni, companiile partenere din Romanian Business Leaders și Digital Park Chișinău, desfășurându-se sub egida Repatriot și al Programului de accelerare rurală Antreprenorești, din care Văleni face de asemeni parte ca prima comunitate din Moldova adoptată.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›