‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 17 iunie, 2024
26.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriLilian Duguta: Nu putem concura cu legumicultori din țările cu subvenții mai mari ce...

Lilian Duguta: Nu putem concura cu legumicultori din țările cu subvenții mai mari ce vând la noi pe piață

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Nebănuite sunt căile destinului, iar de acest lucru s-a convins și Lilian Duguta. De la instanțe, litigii și judecăți, într-un moment dat al vieții a făcut tranziția la agricultură, irigare și recoltă.

De specialitate jurist, a activat în domeniul jurisprudenţei și în Federația Rusă timp de patru ani, iar banii adunați acolo i-a investit în Republica Moldova. Acum 9 ani a procurat primul teren agricol de 2 hectare, pe care a plantat cartofi.

Ulterior, și-a extins suprafețele și a diversificat culturile agricole, ajungând astăzi la 20 de hectare pe care cultivă morcovi, varză, sfeclă roșie, ridiche neagră, porumb furajer și pepeni verzi.

Pasiunea pentru agricultură o are moștenită încă de la părinți, care se ocupau cu prelucrarea terenurilor.

Pentru cultura morcovului, a optat pentru un soi olandez, care se remarcă prin randament înalt, rezistență la boli și calități excelente gustative.

Recoltarea morcovilor se execută mecanizat cu ajutorul unei combine, iar adunatul – manual. Odată culeși, aceștia sunt încărcați în mașini și transportați în aceeași zi spre mai multe piețe din țară.

„În anul curent preconizăm să obținem o recoltă de până la 50 tone la hectar. Se consideră o roadă medie pentru acest soi de morcovi, întrucât s-ar fi putut ajunge și la 70 tone la hectar, însă din cauza precipitațiilor abundente și recolta a fost afectată”, a explicat Lilian Duguta.

‹ adv ›

Totuși, oricât de mare ar fi fost pasiunea pentru agricultură, antreprenorul consideră că nu ar fi obținut performanțe, dacă nu exista și posibilitatea de irigare.

Dacă până în acest an, agricultorii din Varnița irigau dintr-un bazin aflat într-o stare nesatisfăcătoare, motiv pentru care se înregistrau pierderi semnificative de apă, în urma investițiilor Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova și a contribuției membrilor Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații „Varnița” producătorii agricoli beneficiază de un bazin de acumulare reabilitat integral cu o capacitate de circa 20 de mii metri cubi de apă.

„Chiar dacă am avut parte de un an ploios, există momente cheie când culturile au nevoie de apă și nu poți aștepta până când va ploua, căci riști să pierzi tot ce ai investit”, a subliniat producătorul.

Lilian Duguta privește agricultura nu doar ca pe o pasiune, dar și o afacere, unde cu cât mai mult investești, cu atât mai mult ești atras de acest sector.

‹ adv ›

Tocmai din acest motiv, anul acesta a cumpărat un sistem de conducte pentru irigare în sumă de 170 mii lei, dintre care o parte urmează a fi subvenționată de stat.

„Ajutorul statului este binevenit și mulțumim pentru acesta. Totuși, avem nevoie de subvenții mai mari, iar o altă sugestie este să fie simplificat procesul de aplicare, care presupune foarte multe documente și timp – un lux pentru agricultori”.

Potrivit antreprenorului, o problemă pentru agricultori ține de piața de desfacere.

„Pe piața autohtonă se importă masiv legume, care se vând la un preț mic, iar produsele noastre nu mai sunt competitive sub acest aspect. Ar urma ca statul prin unele mecanisme, să protejeze producătorii locali, posibil prin revizuirea politicii tarifare în perioada de sezon și alte măsuri. Noi nu putem concura cu producătorii din țările unde nivelul de subvenționare este mult mai înalt, beneficiind totodată și de alte facilități”.

Răbdarea, ambiția și atenția la cele mai mici detalii sunt calitățile dobândite în activitatea sa de jurist, care i-au prins bine și în agricultură.

Astfel, fiecare problemă o tratează ca pe un caz ce trebuie documentat, investigat și câștigat. Tocmai de aceea, indiferent de provocări, știe să le depășească.

„Reușitele în agricultură depind de foarte multe aspecte, un factor important fiind și studiile în domeniu, iar dacă nu le aveți, apelați la un consultant competent, care să poată oferi soluții la problemele ce apar”, a adăugat producătorul agricol.

După culesul morcovilor, Lilian Duguta urmează să recolteze varza și ridichea neagră de pe trei hectare.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›