‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 26 martie, 2025
17.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleLucrări și tratamente la vița-de-vie în această perioadă

Lucrări și tratamente la vița-de-vie în această perioadă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Marea majoritate a viticultorilor au încheiat deja tăiatul în uscat și acum se pregătesc sau deja realizează următoarele lucrări importante în plantații, menite să asigure o dezvoltare normală a plantelor.  

Legatul în uscat la vița de vie

Legatul în uscat, este o operație ce se realizează imediat ce vița-de-vie începe să plângă și corzile sunt mai mlădioase. 

După ce vor încheia această lucrare, Sergiu Tutovan, consultant în agricultură, în special în creșterea strugurilor de masă, recomandă fermierilor să efectueze un tratament în uscat cu cupru, concentrația soluției de 1% sau cu zeamă bordeleză, cea mai potrivită în contextul dat. 

„Totodată, acolo unde este depistat păduchele lânos, recomand viticultorilor să intervină cu un tratament cu insecticide pe bază de uleiuri minerale. Doar aceste produse sunt capabile să combată acest dăunător”. 

‹ adv ›

Specialistul susține că, în luna februarie am avut temperaturi scăzute, iar pe parcursul nopții chiar temperaturi de ..-140C – …-150C. Astfel că, a existat pericolul că mugurii sau ochii vor fi afectați.

„După ce am vizitat câteva plantații, pot să vă spun că vița-de-vie nu a suferit”.

Citiți mai multe despre Viabilitatea ochilor la vița de vie – rezistența soiurilor la iernare.

Sfaturi privind copcitul la vița de vie

Pentru cei care vor face copcitul (cotorâtul), eliminarea rădăcinilor superficiale, acestea se vor tăia cu lăsarea unui ciot de 1-2 cm lungime, care va fi eliminat numai după uscarea lui, iar „copca” se va lăsa deschisă toată vara.

„În cazurile când copcitul nu a fost făcut câțiva ani la rând, eliminarea rădăcinilor se va face eșalonat, nu mai mult de 30% din ele la o intervenție”.

‹ adv ›

V-ar putea fi util și articolul despre Cotorâtul sau copcitul la viţa de vie – când și de ce se face.

Rolul irigării de aprovizionare

Sergiu Tutovan îndeamnă viticultorii care dispun de un sistem de irigare să facă o irigare de aprovizionare cu cel puțin 800 – 1000 m cubi (tone) de apă/ha.

„Astfel, fermierii vor face o rezervă de apă în sol. Cu atât mai mult cu cât aceasta nu se va pierde ci va rămâne în sol, iar vița-de-vie o va putea  folosi la momentul necesar”. 

Neglijarea tratamentelor cu produse ce conțin cupru are consecințe grave

Fermierii de la noi cultivă în mare parte soiul Moldova, care este un soi sensibil la antracnoză și rujeola infecțioasă. 

„Efectuarea intervenției cu cupru în uscat, reprezintă tratamentul cheie pentru prevenirea acestor două boli. Mai ales că, în ultima perioadă, viticultorii au renunțat la tratamentele cu cupru și am observat tot mai des apariția acestor boli în plantații, mai ales în cazul soiului Moldova”, a mai adăugat Sergiu Tutovan.

Următorul tratament se va realiza în momentul în care lăstarii au 3-4 centimetri lungime cu produse din grupa strobirulinelor, pentru prevenirea făinării viței de vie, dar și a altor boli. 

Citiți mai multe despre Făinarea viței de vie. Cum recunoaștem patogenul, tratamente.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›