‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
14.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMAIA: 2023 a fost un an de progres în dezvoltarea sectorului zootehnic

MAIA: 2023 a fost un an de progres în dezvoltarea sectorului zootehnic

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În acest an, atenția Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a fost focusată, inclusiv, oferirii sprijinului fermierilor noștri în eforturile lor de a produce lapte și carne de calitate, de a adopta cele mai bune practici în creșterea animalelor și de a spori productivitatea în ferme.

Sectorul zootehnic în anul 2023 beneficiază de un șir de măsuri de sprijin atât pentru construcția și modernizarea exploatațiilor zootehnice, cât și pentru sporirea cantității și calității produselor animaliere obținute.

Astfel, indicatorii de dezvoltare a sectorului zootehnic în fermele autorizate a crescut semnificativ. În ferme, efectivul de bovine s-a majorat cu 11,6 %, inclusiv vaci cu 15,5 %, efectivul de ovine și caprine s-a majorat cu 8,9 %, de păsări cu 9,3 %.

Producția de lapte, ca principal indicator de dezvoltare s-a majorat, atingând valoarea de 33,4 mii tone, ceea ce ar însemna circa 45 mii tone de lapte obținut în ferme până la sfârșitul anului 2023. Pentru comparație, în anul 2021, producția de lapte în întreprinderile agricole a atins cifra de 28 mii tone.

Anul 2024 se așteaptă a fi unul cu investiții mari în sectorul zootehnic (realizarea proiectului „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură” (AGGRI)).

Sprijinul financiar oferit fermierilor în cadrul AGGRI se va ridica până la 21 milioane USD până în anul 2029, când va fi încheiat proiectul.

‹ adv ›

Suntem în faza finală de elaborare a documentației tehnice (Manualul de acordare a granturilor), așa încât până la finele lunii noiembrie să lansăm proiectul care va aduce investiții în sector de peste un miliard de lei.

În acest sens, prognozăm o creștere pronunțată a producției animaliere în fermele autorizate, atât a cantității de lapte, cât și a cantității de carne de vită.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›