‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 24 iunie, 2024
21.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMAIA: Agricultorii afectați de condițiile vremii trebuie să sesizeze Comisia Situații Excepționale

MAIA: Agricultorii afectați de condițiile vremii trebuie să sesizeze Comisia Situații Excepționale

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Ploile și grindina din ultimele zile au distrus culturile agricole din mai multe localități din nordul țării. Ministerul Agrigulturii și Industriei Alimentare amintește că pentru a beneficia ulterior de ajutor, este obligator ca fermierii care au suferit pierderi să sesizeze Comisia Situații Excepționale pentru a constata daunele.

Ulterior, le vor fi eliberate acte de constatare, ce vor demonstra pierderile înregistrate și în baza cărora vor fi luate decizii. 

Viceprim-ministrul Vladimir Bolea a vizitat recent zonele afectate din raionul Edineț și a avut discuții cu agricultorii. Prima destinație a fost localitatea Cupcini, la întreprinderea antreprenoarei Lilia Zaporojan care gestionează 74 ha.

Suprafața este plantată cu livezi de măr, cireș și prun. În urma ploilor torențiale, grindinei și rafalelor puternice de vânt, au fost distruse peste 60 ha din livadă.

Livada a fost subvenționată din bugetul de stat, iar circa 30 ha din suprafețele afectate sunt asigurate. Antreprenoarea preconiza sa recolteze, în acest an, câte 60 de tone de măr la hectar.

A doua gospodărie vizitată a fost cea administrată de Sergiu Pidsaniuc din satul Alexăndreni. Acesta a lucrat mulți ani peste hotare. Tot ce a agonisit a investit în construcția serelor. De 10 ani cultivă legume în sol protejat.

‹ adv ›

Serele fermierului ocupă o suprafața de 42 de ari. Vântul și grindina, însă, a nimicit atât roada, cât și serele. Antreprenorul spune că, în fiecare an investește în afacerea sa. Aflat in dificultate se gândește cum sa-și recupereze o parte din pierderi. 

Vicepremierul Vladimir Bolea a comunicat că, situația va fi analizată și se vor identifica posibilități pentru ca fermierii care au avut de suferit în urma calamităților să fie susținuți.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›