‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 17 iunie, 2024
29.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaDate MAIA pe țară: Prognoza privind recoltele de floarea-soarelui și porumb

Date MAIA pe țară: Prognoza privind recoltele de floarea-soarelui și porumb

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În unele regiuni ale țării a demarat campania de recoltare la floarea-soarelui, iar fermierii sunt optimiști și speră că recoltele obținute îi vor ajuta să recupereze investițiile, inclusiv cele din anul precedent, când roada a fost compromisă de condițiile climaterice.

Contactat de Agrobiznes, Ghenadie Rusu, Consultant superior din cadrul Direcția politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală, MAIA a menționat că în acest an sunt prognozate recolte de 857 mii de tone de semințe de floarea-soarelui și 1986 mii  de tone de porumb boabe. 

„Aceste volume ar asigura un surplus de 56,3 mii de tone de floarea-soarelui și același volum pentru porumb, față de producțiile medii pentru 2017-2019, întrucât producțiile anului 2020 au fost afectate semnificativ și nu este unul reprezentativ.

Totuși, dacă să comparăm cu producția anului precedent, aceasta ar depăși cu 74% volumul global la floarii soarelui și de 2,5 ori volumul global al porumbului”.

Potrivit specialistului, recolta medie va fi de cel puţin 2,2 t/hectar, ceea ce va permite fermierilor să bată recordul din anul 2017.

„De menționat că, pe teritoriul Republicii Moldova a demarat deja campania de recoltare la floarea-soarelui și sunt documentate recolte de la 2 la 3 t/ha în dependență de zonă, varietatea selectată și condițiile tehnologice de cultivare”.

Totodată, conform datelor furnizate de MAIA în anul curent, suprafața însămânțată cu porumb a fost de 518,10 mii de ha, iar cea cu floarea-soarelui de 389,10 mii de hectare.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›