Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) propune dublarea subvenției din partea statului pentru fermierii care vor să treacă la agricultură ecologică.
Într-un proiect de hotărâre a Guvernului, elaborat de ministerul de resort, se propune și majorarea aproape două ori a subvenției din partea statului pentru apicultorii care vor să treacă la producerea mierii ecologice.
Marcela Stahi, șefa Serviciului producție ecologică și produse cu denumire de origine din cadrul MAIA, a precizat într-un răspuns pentru IPN că, potrivit proiectului, subvenția din partea statului pentru perioada de conversie la metodele de agricultură ecologică pentru legume ar urma să se majoreze de la 3 mii la 7 mii lei/hectar în primul an și de la 3,5 mii la 8 mii lei/hectar în al doilea an.
Majorarea subvențiilor va motiva mai mulți legumicultori să cultive produse ecologice. De asemenea, va spori și numărul apicultorilor care vor produce miere ecologică, a subliniat specialista de la minister.
Directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Vasilie Mârzenco, care este și legumicultor, a opinat că nici aceste subvenții majorate, de 7-8 mii de lei nu vor fi suficiente în condițiile creșterii prețurilor la materialul semincer și la carburanți. Totuși, va ușura într-o oarecare măsură munca fermierilor, ca ei să poată cultiva produse agricole eco.
Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, s-a arătat sceptic că va spori cu mult numărul producătorilor de miere organică, chiar și dacă subvențiile se vor dubla.
Apicultorii care trec la miere eco trebuie să schimbe toată ceara din stupi, iar un kilogram de ceară costă în jur de 175-180 de lei.
Președintele ANARM a subliniat că în Republica Moldova există carențe în legislație, care ar pune piedici apicultorilor producători de miere eco să-și vândă marfa.
Potrivit Asociației Naționale a Apicultorilor, în Republica Moldova sunt peste 7800 de apicultori înregistrați și doar 10 dintre ei produc miere eco.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare precizează că ultimele date disponibile arată că în 2020 erau înregistrați 144 de producători agricoli eco, cu 8 mai puțini față de 2019.
Totodată, suprafața terenurilor utilizate în agricultura ecologică s-a majorat cu 805 hectare, de la 28547,45 ha în 2019 la 29352,06 ha în 2020. Agricultura ecologică în anul 2020 a ocupat 1,4% din suprafața agricolă utilizată.
Comentarii