‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 26 septembrie, 2023
18.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMiniștrii Agriculturii de la Chișinău și București au convenit asupra promovării produselor moldovenești în...

Miniștrii Agriculturii de la Chișinău și București au convenit asupra promovării produselor moldovenești în România

‹ adv ›
‹ adv ›

Miniștrii Agriculturii din Republica Moldova și România au convenit asupra promovării produselor moldovenești peste Prut și alte piețe din Uniunea Europeană.

În acest scop, pe 30 septembrie curent, ministrul Viorel Gherciu, s-a aflat într-o vizită de lucru la București, unde a purtat discuții cu omologul său Adrian Oros. Părțile au analizat oportunitățile de sporire a cooperării bilaterale în domeniul agriculturii, extinderea parteneriatelor existente și identificarea unor noi proiecte de dezvoltare în sectorul agricol.

Viorel Gherciu a menționat că producătorii agricoli din țara noastră sunt interesați să consolideze nivelul competitivității prin promovarea produselor agricole în România, precum și pe terțe piețe.

„Guvernul Republicii Moldova are ca prioritate stimularea activităților agricole, întrucât sectorul reprezintă o verigă importantă a economiei naționale. În aceeași ordine de idei, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare încurajează producătorii agricoli autohtoni să lanseze și să mențină afaceri viabile, să genereze produse de calitate înaltă care să corespundă cerințelor UE și care să asigure rentabilitate pe termen lung”, a subliniat ministrul.

În cadrul întrevederii, oficialii au abordat subiecte importante de cooperare bilaterală, în vederea stabilirii unor priorități majore comune în domeniul transportului de mărfuri agroalimentare, având scopul de a facilita procesul de trecere a frontierei într-un timp scurt, astfel încât camioanele să nu se rețină mult în vamă.

De asemenea, ministrul Gherciu și-a exprimat interesul pentru preluarea bunelor practici ce țin de implementarea Strategiei de promovare a produselor autohtone, cu accent pe mecanismele de promovare și extindere a piețelor locale și internaționale.

Alte subiect discutate de miniștri au vizat cooperarea cu partea română privind:

‹ adv ›
  • conservarea, selecția și ameliorarea resurselor genetice animale;
  • extinderea pe piața României a materialului semincer de calitate al hibrizilor de porumb din Republica Moldova, prin genetica Institutului de Fitotehnie;
  • intensificarea comerțului cu produse agroalimentare;
  • stabilirea parteneriatelor cu rețelele comerciale în vederea promovării locale a produselor moldovenești.

În context, ministrul român Adrian Oros și-a exprimat disponibilitatea pentru continuarea colaborării între agențiile de plăți în baza protocolului încheiat între instituții.

Totodată, el a declarat că dimensiunea schimbului de experiență și a preluării bunelor practici va fi stimulată, în vederea actualizării legislației privind dezvoltarea rurală și implementarea Programului LEADER în țara noastră.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii