‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 19 mai, 2024
17.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMinistrul economiei: Relația Moldovei cu piaţa tradițională a CSI este într-un declin continuu

Ministrul economiei: Relația Moldovei cu piaţa tradițională a CSI este într-un declin continuu

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În ultimii ani, de la momentul semnării Acordului de Asociere şi Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană, se înregistrează o diversificare a exporturilor şi o reorientare masivă a exportului din Moldova dinspre piețe tradiționale spre piaţa europeană. Declarația a fost făcută de ministrul economiei, Octavian Calmâc, într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Oficialul a spus că, în anul 2016, Moldova a atins nivelul de 65% de exporturi orientate pe piaţa europeană, pe când acum câțiva ani această pondere era de până la 50%.

Ministrul a menționat că relația Moldovei cu piaţa tradițională a CSI este într-un declin, începând cu anul 2006, atunci când pentru prima dată Federaţia Rusă a început să aplice măsuri tarifare şi măsuri netarifare faţă de produsele de origine moldovenească. Acest declin a prins contur mai pronunţat începând cu 2014, atunci când s-au aplicat măsuri tarifare pentru majoritatea produselor exportate din Republica Moldova.

„Plus la toate, s-au introdus şi acele cerinţe şi excepţii din regimul de comerţ liber, s-au introdus cerinţe față de listele de companii care au dreptul să exporte şi multe alte cerinţe care, de fapt, conform normelor internaţionale, pot fi tratate drept bariere în calea comerţului. Şi aceasta a dus la faptul că din 2013 ponderea comerţului sau a exportului cu CSI s-a redus de la 38% până la 20% în 2016. Comerţul cu Federaţia Rusă s-a redus de la 26% până la 12% în 2016”, spune Octavian Calmâc.

Potrivit ministrului, agenţii economici din Republica Moldova au găsit nişe alternative sau pieţe alternative de export, preponderent în pieţele europene, dar nu numai, pentru că s-au deschis şi pieţe noi din regiune, piaţa Turciei, piaţa Chinei şi a celor din spaţiul mediteranean, unde se încearcă să penetreze produsele moldovenești.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›