‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMisiune a Băncii Mondiale în contextul pregătirii Proiectului „Tranziția durabilă către eficiența energetică în...

Misiune a Băncii Mondiale în contextul pregătirii Proiectului „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Prioritățile proiectului „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)” au fost abordare în cadrul unei misiuni de nivel înalt a Băncii Mondiale, care se află în Republica Moldova, în contextul pregătirii noului proiect, finanțat de Grupul Băncii Mondială și Fondul Fiduciar Multidonator „Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare (M-GROW).

În acest scop, au fost desfășurate un șir de ședințe și vizite la fața locului cu participarea Ministerului Energiei, Termoelectrica S.A., Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) și alți parteneri ai proiectului. 

În cadrul discuțiilor, secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, a subliniat că asigurarea unui nivel sporit de eficiență energetică în clădirile publice este una dintre prioritățile Ministerului Energiei, întrucât clădirile publice din țară au supraconsum de energie de cca 50%.

„Ne dorim să oferim oamenilor confort și servicii energetice de calitate, fără însă a supraîncălzi încăperile.

La Ministerul Energiei am luat decizia de a investi în eficiență energetică, astfel încât să economisim ulterior aceste resurse prin facturi”.

‹ adv ›

În context, directorul UCIPE, Ruslan Surugiu, a menționat că principalele măsuri de eficiență energetică de care vor beneficia cele 46 de școli din întreaga țară sunt: izolarea termică, înlocuirea ferestrelor și ușilor, renovarea sistemelor de iluminare și încălzire, precum și instalarea pompelor de căldură, colectoarelor solare termice și panouri fotovoltaice.

„Prin intermediul tuturor acestor măsuri, instituțiile publice beneficiare își vor reduce consumurile de energie, dar și vor își vor asigura o parte din energia necesară pentru propriul consum.

Astfel, resursele financiare economisite vor fi direcționate pentru alte necesități de dezvoltare a acestor instituții”.

O altă componentă a proiectului prevede finanțarea măsurilor de îmbunătățire a eficienței energetice a sistemului de alimentare cu energie termică a clădirilor publice, inclusiv 11 școli.

Astfel, vor fi instalate cca 250 de puncte termice individuale (PTI) la nivelul clădirilor și reconfigurată rețeaua de alimentare cu energie termică din cadrul sistemului centralizat.

„Prin instalarea Punctelor Termice Individuale noi vom avea un element important de automatizare.

Acest lucru presupune reglarea consumurilor, inclusiv în funcție de temperatura aerului exterior, prin urmare, facturile se vor achita, reieșind din necesitate.

Din experiența noastră, după ce s-a montat Puncte Termice Individuale consumul de energie termică scade de la 10% la 20% în funcție de condițiile și specificul fiecărei clădiri”, a completat directorul general Termoelectrica S.A., Iurie Razlovan.  

‹ adv ›

Proiectul „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)”, are drept scop renovarea energetică, inclusiv dezvoltarea instituțională a 46 de școli din întreaga țară.

Astfel, peste 46 de mii de tineri, profesori și angajați ai instituțiilor educaționale vor beneficia de un nivel sporit de confort.

Măsurile sunt prevăzute în Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea implementării proiectului „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)”.

‹ adv ›

Proiectul va fi implementat în perioada 2024 – 2029 cu un buget total de 54.5 milioane de dolari SUA, dintre care 50 milioane urmează a fi oferite de BIRD sub formă de împrumut, iar 4.5 milioane de dolari SUA sub formă de grant pentru asistență tehnică și suport pentru implementarea proiectului, care urmează a fi oferite de către Fondul Fiduciar Multidonator (MDTF) „Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare (M-GROW), gestionat de Grupul Bǎncii Mondiale.

Printre partenerii fondatori ai M-GROW se numără Irlanda, Norvegia și Regatul Unit, care au contribuit împreună la MDTF.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›