‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 17 iunie, 2024
16.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMoldova are potențial pentru instalarea turbinelor eoliene, dar e nevoie de legi noi

Moldova are potențial pentru instalarea turbinelor eoliene, dar e nevoie de legi noi

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Moldova are potențial pentru a produce energie electrică folosind turbine eoliene, dar statul trebuie să creeze cadrul legislativ necesar. Declarații în acest sens au fost făcute la atelierul investițional „Potențialul resurselor energetice eoliene al Republicii Moldova şi instrumentele financiare disponibile pentru investitori”, transmite IPN.

Viktoriya Kerelska, reprezentantă a asociației europene de energie eoliană WindEurope, afirmă că industria energiei eoliene s-a dezvoltat foarte repede în ultimii ani, iar acest lucru se datorează legislației europene care promovează energia verde. Statele UE au ţinte stabilite pentru anul 2020 referitor la conversia la energii regenerabile. Moldova ca membru al Comunității Energetice Europeană a început să depună eforturi în direcția implementării aquis-ului comunitar şi a obiectului de a avea cel puţin 17% din energie produsă prin metode eco până în 2020.

Reprezentanta WindEurope spune că pentru a dezvolta industria energiei eoliene în Republica Moldova primii paşi necesari sunt ajustarea legislației. Legile şi hotărârile de guvern în vigoare sunt cele care induc nesiguranță potențialilor investitori. Nu există siguranța că angajamentul de a promova energii regenerabile şi eoliene se va menţine şi după 2020. Guvernul ar trebui să se consulte cu reprezentanți din industria eoliană atunci când creează cadrul normativ şi legislativ, iar WindEurope poate veni cu expertiza necesară spune Viktoriya Kerelska.

Faptul că Moldova este sau nu membră a Uniunii Europene nu contează prea mult în decizia de a investi, spune reprezentanta WindEurope, mai importantă fiind legislația şi respectarea ei.

Ion Sobor, profesor la Universitatea Tehnică a Moldovei, a prezentat Atlasul resurselor energetice eoliene din Republica Moldova. Conform cercetătorilor făcute de UTM în comun cu AWS TruePower şi WindPower Energy din România s-a constatat că aproximativ 5,5% din teritoriul Republicii Moldova are potențial bun pentru instalarea turbinelor eoliene.

Atelierul investițional a fost organizat de Agenţia pentru Eficienţă Energetică în cadrul expoziţiei Moldenergy.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›