‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 18 mai, 2024
15.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMoldova și România vor avea o nouă linie de interconexiune energetică

Moldova și România vor avea o nouă linie de interconexiune energetică

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Republica Moldova și România vor avea o nouă linie de interconexiune energetică.

Guvernul a aprobat astăzi semnarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind realizarea proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza II”, informează moldpres.md.

În cadrul proiectului, va fi realizată construcția unei noi linii electrice aeriene dintre R. Moldova și România, tensiunea de 400 kV, care va interconecta municipiul Bălți și municipiul Suceava.

Totodată, la Bălți va fi construită o stație electrică cu o capacitate de 400 kV.

De asemenea, o componentă a finanțării va fi alocată pentru reabilitarea unor segmente a rețelelor electrice de transport de pe teritoriul R. Moldova, inclusiv prin înlocuirea elementelor de comutație și protecție precum și a transformatoarelor din stațiile electrice.

Documentul include și un Plan de acțiuni destinat reformării sectorului energetic care vizează atât aspecte ale actualizării cadrului juridic, cât și aspecte ale operaționalizării pieței energiei electrice, inclusiv înființarea Operatorului pieței energiei electrice.

‹ adv ›

În baza înțelegerii, va fi contractat un împrumut în valoare de 30,8 milioane de euro, ceea ce reprezintă o cofinanțare a Proiectului în cuantum de 40%.

Alte 30,8 milioane de euro urmează a fi contractate prin intermediul Băncii Europene de Investiții în baza unui Acord de Împrumut.

De asemenea, proiectul include o componentă de grant în valoare de 15,4 milioane de euro, care urmează a fi acordată de Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

‹ adv ›

Astfel, valoarea totală a proiectului este estimată la 77 milioane de euro.

Realizarea acestui proiect investițional va contribui la integrarea rețelei din Republica Moldova în piața Uniunii Europene prin conexiuni cu rețeaua europeană ENTSO-E, creșterea eficienței sectorului energetic național, îmbunătățirea stabilității și fiabilității sistemului electroenergetic local și regional, precum și creșterea oportunităților pentru dezvoltarea de alte surse de energie, inclusiv din surse de energie regenerabilă.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›