‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMoldova și Ungaria au semnat un Memorandum de cooperare în domeniul agriculturii

Moldova și Ungaria au semnat un Memorandum de cooperare în domeniul agriculturii

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova și Ministerul Agriculturii al Ungariei au semnat, astăzi, la Chișinău, un Memorandum de Înțelegere axat pe cooperarea în domeniul agriculturii.

Prin acest acord, părțile își propun să extindă și să faciliteze schimbul de cunoștințe, experiență și expertiză tehnică, contribuind astfel la avansarea obiectivelor de dezvoltare economică și socială ale Republicii Moldova.

„Această inițiativă este un pas important spre consolidarea legăturilor de prietenie dintre țările noastre și subliniază angajamentul comun de a promova dezvoltarea durabilă în sectorul agricol”, a menționat vicepremierul Vladimir Bolea.

Semnarea Memorandumului înseamnă pentru cei 44 de agenți economici din Ungaria, care activează în Republica Moldova, cât și pentru cei care vor veni să investească că sunt așteptați la noi.

În prezent, împreună cu colegii din Ungaria, dezvoltăm sectorul zootehnic. Astăzi vom vizita o fermă de bovine care a importat animale de prăsilă din Ungaria și vom vedea condițiile de întreținere și furajare, a comunicat oficialul.

La rândul său, ministrul ungar Istvan Nagy a menționat că Moldova este țara posibilităților pentru Ungaria.

„Menționez acest lucru reieșind din afirmațiile companiilor maghiare care activează în Republica Moldova și care sunt mulțumite și doresc să-și dezvolte activitatea în continuare”.

Acest Memorandum vine să confirme și să asigure durabilitatea relațiilor dintre cele 2 țări. Ungaria va acorda tot sprijinul în procesul de aderare a Republicii Moldova la UE.

„Suntem interesați ca cooperarea dintre cele 2 țări să fie de succes”, a menționat Istvan Nyga.

‹ adv ›În următorii 5 ani, Republica Moldova și Ungaria vor realiza schimburi de cunoștințe și experiențe legate de procesul de integrare în Uniunea Europeană, vor promova practici agricole durabile, vor susține producția ecologică, vor consolida eforturile în domeniul cercetării și vor amplifica relațiile comerciale.

Documentul mai prevede integrarea companiilor maghiare în dezvoltarea programului „Ferma Moldovenească”, fiind oferit un cadru solid pentru creșterea și dezvoltarea reciproc avantajoasă a sectorului agricol.

Prin această colaborare, se urmărește îmbunătățirea eficienței și sustenabilității fermelor din Republica Moldova, precum și stimularea inovației și adoptarea celor mai bune practici agricole.

Vicepremierul Vladimir Bolea a mulțumit ministrului Istvan Nagy pentru suportul și susținerea reală acordată de fiecare dată, cât și pentru invitația de a participa la evenimentul de transmitere a președenției UE Ungariei, începând cu 1 iulie 2024, pentru posibilitatea de a comunica celor 27 de miniștri ai agriculturii despre situația din sectorul agroalimentar din Moldova, problemele și aspirațiile fermierilor.

Oficialul a menționat că relațiile bilaterale economice, interstatale și diplomatice au fost întotdeauna bune, iar acest memorandum va întări și mai mult colaborarea în domeniul agricol între cele două țări.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›