‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMoldova tot mai dependentă de exportul de materii prime: Top 10 produse agroalimentare exportate

Moldova tot mai dependentă de exportul de materii prime: Top 10 produse agroalimentare exportate

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În trimestrul III din 2023 exporturile de bunuri din Republica Moldova au constituit circa 802 milioane de dolari, în scădere cu 2% faţă de aceeaşi perioadă din 2022, arată datele statistice din balanţa de plăţi alcătuită de Banca Naţională a Moldovei (BNM), transmite mold-street.com.

Scăderea exporturilor de bunuri a fost determinată de diminuarea cu 14,4% a preţurilor la bunurile exportate, în timp ce volumul fizic al acestora a crescut cu 15,1%, explică BNM.

Produsele agroalimentare – 53,5% din bunurile exportate

Cel mai tare au scăzut exporturile în statele CSI – cu 37,8%, în timp ce livrările în UE din contra au crescut cu 35,1%

Datele publicate de BNM relevă că cea mai mare cotă în exporturile de bunuri din Moldova o deţin produsele agroalimentare – circa 53,5%, cu 12 puncte procentuale mai mult decât era în aceeaşi perioadă din 2022.

La mare distanţă se află produsele petroliere, în scădere de 2,3 ori şi cu o cotă de 12,7%, dar acesta a fost în mare parte reexport de motorină în Ucraina.

Pe locul trei se află exportul de maşini, aparate şi echipamente cu o cotă de 12,5%, în special pe seama creşterii cu 33,5% a exportului de fire, cabluri şi alte conductoare electrice izolate, care au totalizat circa 65 milioane de dolari.

‹ adv ›

Rapiţa, mai mult de 10% din totalul exporturilor de bunuri

Datele statistice publicate de BNM atestă astfel o dependenţă foarte mare a balanţei comerciale a Republicii Moldova de exportul de materie primă agricolă.

Principalul produs agricol exportat în trimestrul III din 2023 a fost seminţele de rapiţă – circa 81,9 milioane de dolari, sau 10,2% din totalul bunurilor exportate, în creştere de 3,7 ori faţă de aceeaşi perioadă din 2022. 

În aceeaşi perioadă exportul de grâu şi meslin a crescut de 2,5 ori şi a constituit 79,16 milioane dolari, exportul de fructe şi nuci a sporit cu 34,8% şi a totalizat 60,06 milioane dolari, iar exportul de orz a crescut de 3,1 ori şi s-a cifrat la 16,17 milioane dolari.

‹ adv ›

Totodată, exportul de seminţe de floarea-soarelui s-a diminuat de 2,4 ori şi a totalizat 17,04 milioane dolari, iar exportul de porumb a scăzut de 3,5 ori până la 5,56 milioane de dolari.

Datele publicate mai arată şi o scădere cu 13,7% a exportului total de alcool etilic şi băuturi alcoolice care a constituit doar 52,08 milioane dolari, în special ca urmare a diminuării cu 21,8 la sută a exporturilor în statele CSI.

De exemplu livrările pe piaţa Rusiei au scăzut de 7,3 ori, până la doar jumătate de milion de dolari.

Principala piaţă de desfacere pentru alcoolul moldovenesc a devenit România – cu un volum de circa 8,9 milioane de dolari, pe locul doi fiind Belarus – 8,32 milioane de dolari.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›