Vinificatorul Nicolae Tronciu este îndrăgostit de viticultură de când se ține minte. Nicolae s-a născut într-o familie cu tradiții frumoase în acest domeniu, care producea vinuri încă din 1975.
În familia Tronciu cunoștințele vinicole se transmit din tată în fiu. Bunicul lui Nicoale Tronciu, Ștefan Odagiu, a fost cel care a adus pe aceste locuri soiuri noi de viță-de-vie din România și din străinătate.
Nicolae Tronciu spune că a avut de la cine învăța secretele acestei meserii, iar acum vrea să le transmită mai departe.
Istoria Vinăriei Tronciu începe la 1997. La început de drum, agricultorul Nicolae Tronciu se axa mai mult pe comercializarea strugurilor pentru alte vinării.
Pe parcurs, vinăria a început să participe la diferite expoziții dedicate viticulturii, cum ar fi Farmer Moldagrotech sau Fabricat în Moldova.
Din 2017, Vinăria Tronciu beneficiază de ajutor în cadrul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Suedia.
Această susținere a ajutat Vinăria Tronciu să procure utilajul necesar, dar și să-și ajusteze procesele tehnologice de producție, atât de necesare pentru producerea vinurilor de calitate, corespunzătoare standardelor internaționale.
Domnul Nicolae Tronciu nu pierde optimismul și are planuri mari pentru viitor. Acesta depune tot efortul pentru dezvoltarea vinăriei, fiindcă marele vis al lui este să-și readucă acasă feciorii plecați la muncă în Portugalia, ca aceștia să-l ajute în treburile vinăriei.
În 2021, Nicolae Tronciu planifică să mai planteze viță-de-vie și să realizeze conversiunea la viticultură ecologică.
La fel, domnul Nicolae încearcă să dezvolte și potențialul turistic al vinăriei, ca să transforme Vinăria Tronciu într-o destinație obligatorie pentru turiști.
Domnul Nicolae Tronciu este un exemplu pentru comunitatea din regiunea sa, dar și pentru cei care încearcă să dezvolte o afacere sustenabilă acasă, în Republica Moldova.
Comentarii