- pub -

Nouă soiuri noi de struguri de masă de culoare neagră, apirene (fără semințe), care se bucură de cerere sporită pe piața internațională, au fost aduse în Republica Moldova din SUA, cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Soiurile de struguri de masa urmează a fi testate la Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare din Republica Moldova.

Majoritatea din aceste soiuri au fost elaborate la Universitatea Cornell din statul New-York, SUA și sunt cultivate de viticultorii americani în regiuni cu o climă similară celei din Republica Moldova. Institutul va fonda loturi demonstrative cu aceste soiuri, iar ulterior va fi evaluată valoarea lor din punct de vedere al aspectului strugurelui, dimensiunile bobițelor, rezistenței la boli etc. Multiplicarea soiurilor noi și plantarea în câmp de către viticultorii moldoveni va fi posibilă după mai bine de 36 de luni, când  va fi încheiată perioada de testare, iar soiurile noi performante vor fi introduse în Catalogul soiurilor de plante din Republica Moldova.

- pub -

Diversificarea sortimentului soiurilor strugurilor de masă va spori competitivitatea producătorilor moldoveni pe piața internațională. Această inițiativă este în sinergie cu eforturile proiectului USAID/APM de a îmbunătăți producerea materialului săditor pentru vii, care este determinant în asigurarea calității și volumului recoltei. În prezent, se acordă asistență Institutului Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare pentru dotarea laboratoarelor de testare, precum și pentru înființarea plantațiilor mamă pentru materialul săditor viticol.Menționăm că, actualmente, în Republica Moldova se cultivă circa 20 de mii de hectare de vii cu struguri de masă, dintre care 750 de hectare reprezintă vii moderne. Deși în catalogul soiurilor de plante sunt înregistrate 42 de soiuri de struguri de masă, inclusiv șapte soiuri apirene, de culoare albă și neagră, cel mai cultivat rămâne a fi soiul Moldova, care a fost plantat pe 95% din viile noi înființate în 2017.

Totodată, în anul 2017, volumul de struguri de masă recoltați în Moldova a atins o cotă maximă de cca 110 mii tone, dintre care peste 82 de mii de tone au fost exportate în 20 de state, preponderent în Federația Rusă, România, Belarus și Irak. În anul 2014, Uniunea Europeană a oferit o cotă de 10 mii tone pe an, fără taxe vamale, pentru strugurii de masă produși în Moldova, care a fost depășită de exportatori.

- pub -

1 COMENTARIU

  1. Noi avem in R.M. destule soiuri apirene, nu inteleg de ce se merge pe calea raspindirii bolilor si apoi ele nu sunt adaptate la clima noastra 1?1? Au mai fost aduse clonele italiene, dar nu mai avem vin Cabernet de alta data !
    Cand se inchee contractele, orientati fondurile la dezvoltarea locala, la multiplicarea soiurilor care s-au propus, dar ne avand finante au ramas numai brevetele. Asa si vom ramane saraci si cu importuri, „buna tactica” sa-i dezvoltam pe cineva!!??

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here