FOTO: economica.net
- pub -
Elitagrotehnologie

Grupul Al Dahra din Emiratele Arabe Unite este pe cale să preia cea mai mare afacere agricolă din România – compania Agricost, care operează pe Insula Mare a Brăilei.

Compania românească deţinută de antreprenorul Constantin Duluţe este aproape să fie cum­pă­rată de grupul Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, un gigant cu afaceri de 1 mld. dolari anual, potrivit sur­selor din piaţă. Tranzacţia se va ridica la pes­te 200 milioane euro, conform datelor ZF.

Al Dahra este o companie din Abu Dhabi, ce face parte din holdingul Al Ain, fondat de Al­te­ţea Sa Şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan. Al Dahra are activităţi în agricultură – cultivarea cerealelor, producţia şi tradingul aces­tora, având două divizii – de hrană pentru ani­male şi pentru oameni, mai exact producţia de orez, făină, fructe şi legume.

- pub -
Organic Protect

Compania s-a dez­voltat puternic prin achiziţii şi fuziuni la ni­vel mondial, conform datelor de pe site-ul pro­priu, fiind activă în peste 20 de pieţe.

Gigantul Al Dahra are o cifră de afaceri totală de peste 1 mld. dolari, cu o creştere anuală (compound annual growth rate) de 51%.

Compania deţine sau operează în sistem de arendă circa 200.000 de acri în toată lumea (81.000 de hectare), po­tri­vit site-ului propriu. Achiziţia Agricost din Ro­mânia ar însemna o creştere de aproape 70%.

Tranzacția se va ridica la peste 200 milioane de euro, luând în calcul prețul terenurilor, de circa 4.000 de euro pe hectar, aflându-se în sistem de arendă. Agricost Brăila operează în sistem de arendă aproape 56.000 de hectare de teren în Insula Mare a Brăilei, fiind astfel cea mai mare fermă de pe piaţa locală.

Potrivit datelor apărute în spatiul public, la care face referire presa din România, Agricost Brăila este liderul detașat în clasamentul companiilor agricole românești care încasează subvenții, încasând anual milioane de euro de la APIA. Doar în 2015, compania lui Duluțe a încasat peste 52 milioane de lei românești (peste 10 milioane euro n.r.).

Conform acelorași date, Agricost exploatează cea mai mare fermă, nu doar din România ci din întreaga Europă.

Presa mai scrie că grupul Al Dahra desfășoară afaceri în peste 20 de țări, deține și exploatează o bază mare de active, incluzând o suprafață de peste 81.000 hectare, 8 fabrici de presare și producție de furaje, 4 unități de măcinare a orezului și 2 instalații de măcinare a făinii.

- pub -
Adama

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here