„Sîntem pur şi simplu nevoiţi să majorăm volumul livrărilor de carne de vită şi miel în Irak, Iran şi Iordania. Aşteptăm soluţionarea, în viitorul apropiat, a unor probleme ce ţin de formalităţi şi sute de tone de produse vor fi livrate în Kuweit”, a relatat, intervievat de NOI.md, președintele Companiei „I.D.T. din Bardar”, Andrei Dorofei, în contextul interdicţiilor ruse şi belaruse asupra mărfurilor moldoveneşti.

„Compania cu regret a acceptat decizia autorităţilor ruse şi belaruse de a suspenda livrările de carne şi mezeluri din Moldova. Doar în anul curent, numai în Belarus noi am exportat 4 mii de tone de carne de porc. Ei bine, vom cîştiga pieţele occidentale. Recent noi primii în Moldova am obţinut certificatul de calitate. Şi nu ne îndoim de reuşită”, a afirmat interlocutorul.

„Deocamdată am intensificat eforturile în direcţia Orientului Mijlociu. Dacă la început noi am livrat acolo cîte un lot de cîteva sute de tone de carne congelată de porci şi bovine, atunci, în anul viitor livrările vor creşte de cîteva ori. Mai ales că fermierii moldoveni din ramura zootehnică sînt dispuşi să asigure volumele necesare”, a precizat antreprenorul.

În afară de aceasta, în opinia şefului Companiei, „pe piaţa internă există rezerve mari. Capacităţile întreprinderii îi permit să prelucreze 40 de tone de carne pe zi, putem să asigurăm necesităţile întregii republici. Astăzi preţul la carnea de porc în Moldova a scăzut considerabil, fapt ce va duce la reducerea importului şi, respectiv, la sporirea cererii la materia primă autohtonă pentru producătorii de mezeluri. Totodată, şi noi producem anual pentru piaţa internă 500 de tone de salamuri şi alte mezeluri”.

„Singura problemă a «I.D.T din Bardar» S.A., ca şi a celorlalţi colegi de-ai mei, este lipsa de specialişti. Nu programatori electronici, ci simpli măcelari, dezosatori. Nicio şcoală profesională din ţară nu pregăteşte măcelari. Specialitatea de dezosator parcă se predă, însă, deocamdată, dintre toţi cei care au făcut practica de producere la noi, nu am selectat pe nimeni. Nici chiar tineretul nu doreşte să studieze această meserie, şi asta în condiţiile în care un angajat al nostru primește în medie … 1000 de euro pe lună, iar cînd pregăteam un lot mare pentru Belarus – ajungea pînă la 25 de mii de lei. Salariul mediu al unui hamal la noi constituie 8 mii de lei, în afară de stimulente materiale suplimentare”, a conchis Dorofei.

6 COMENTARII

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here