‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 19 mai, 2024
17.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriO nouă rundă de discuții la Guvern, cu privire la problemele din sectorul agrar:...

O nouă rundă de discuții la Guvern, cu privire la problemele din sectorul agrar: Ce soluții au propus autoritățile

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

O nouă rundă de discuții la Casa Guvernului între prim-ministrul Dorin Recean, reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor”, și vicepremierul Vladimir Bolea.

Participanții au abordat subiecte legate de provocările actuale în sectorul agrar pe fundalul crizei regionale și a protestului anunțat de Asociație.

Șeful Cabinetului de miniștri a menționat că Guvernul a alocat suplimentar 533 de milioane de lei în sprijinul agricultorilor afectați de criza economică regională și este antrenat, de asemenea, în identificarea soluțiilor pentru substituirea exporturilor și compensarea pierderilor suferite de agricultori. 

„Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, au fost perturbate lanțurile logistice și circuitele economice stabilite. Acum, este nevoie să reorganizăm exporturile, să identificăm noi piețe de desfacere și să identificăm resurse financiare suplimentare pentru susținerea sectorului agricol. Autoritățile și-au îndeplinit angajamentul asumat de sporire a vitezei de procesare a cererilor de subvenționare. Examinăm și alte soluții în beneficiul agricultorilor”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean.

Vicepremierul Vladimir Bolea a specificat că, în ultimele 2 săptămâni, au fost luate toate măsurile operaționale și de management, astfel încât Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a procesat peste 1100 de cereri de subvenționare, fiind distribuite peste 162 de milioane de lei.

Alte 3500 de dosare urmează a fi examinate până la sfârșitul lunii iulie, urmând să fie alocate beneficiarilor peste 550 de milioane de lei. 

Reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” au reiterat revendicările în legătură cu posibilitatea de extindere a programului de rambursare a TVA și majorarea spectrului de beneficiari.

‹ adv ›

De asemenea, au solicitat compensarea costurilor de producere pentru fermierii mici și mijlocii în valoare de cel puțin 3.000 de lei per hectar, la culturile agricole de primă grupă.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›