Cele mai multe alimente care se mănâncă în Nevada vin de dincolo de frontierele sale. Statul importă aproximativ 2 miliarde de alimente în fiecare an, în mare parte pentru a alimenta turiştii din Las Vegas şi staţiunile din Lake Tahoe.
1. Fermierii şi oficialii de stat doresc să producă alimente la nivel local, însă climatul face ca produsele agricole să fie greu de cultivat. Astfel, oamenii au fost nevoiţi să găsească soluţii ingenioase. Un exemplu este cel al „Hungry Mothers Organics”, o fermă care produce peşte şi legume într-o seră construită foarte inteligent, astfel încât să conserve atât apa, cât şi energia.
2. Mark O’Farrell (stânga) este cel care a iniţiat proiectul, numindu-l „Hungry Mother Organics”. Fiul său, Jake, în vârstă de 23 de ani, lucrează la ferma din Minden, Nevada, la aproximativ 40 de mile la sud de Reno.
3. La aproape un kilometru deasupra nivelului mării, Hungry Mother a ridicat o seră pentru a creşte aproximativ 200.000 de răsaduri. „Putem avea 90 de grade F în timpul zilei şi până la 32 de grade noaptea, uneori”, spune O’Farrell. (n.r.: grade Fahrenheit: 32°F = 0°C).
4. Plantele sunt încălzite cu tuburi de apă caldă care le menţin la o temperatură de 75 de grade Fahrenheit, folosindu-se mai puţină energie decât decât cea care ar fi necesară pentru a încălzi tot aerul din seră (care poate fi cu 30 de grade mai rece).
5. Anul trecut, familia O’Farrell a început creşterea de tilapia (o specie de peşte). Ferma foloseşte un sistem acvaponic, pentru a conserva apa şi substanţele nutritive. Deşeurile provenite de la peşte hrănesc plantele, care în mod natural curăţă apa înainte de a fi pompată înapoi în rezervor.
6. Un coş plin de viermi este primul pas în curăţarea apei de la peşte. Viermii mănâncă resturile alimentare.
7. Răsadurile de roşii se pun în trei straturi de rogojină, iar distribuirea apei se face în mod egal la rădăcinile răsadurilor. O’Farrell spune că sistemul reduce consumul de apă cu cel puţin 80% şi elimină necesitatea de apă, reducând costurile forţei de muncă cu 20.000 de dolari.
8. Apa care merge înapoi în rezervorul de peşte este testată de amoniac sau nitraţi. „Noi dorim ca apa să fie perfect curată”, spune O’Farrell.
9. Apa filtrată revine în rezervoul peştelui. Hungry Mother are aproximativ 900 de peşti tilapia şi, recent, a primit permisiunea de a mări numărul la 20.000.
10. Hungry Mother se aşteaptă să aibă o cantitate suficientă de peşte pentru vânzare până în iunie.
11. Bucătarii de la restaurantele de lux din Las Vegas şi staţiunile Tahoe asigură cererea mare pentru produsele proaspete din Nevada.
12. Hungry Mother vinde fructe şi legume, precum şi răsaduri, grădinarilor. Printre cele 80 de soiuri de ardei se numără şi chili Trinidad Moruga Scorpion, cunoscut ca fiind cel mai iute din lume.
13. Ferma are vânzări anuale de aproximativ 180.000 de dolari. Aproape 20 de întreprinderi asemănătoare din Nevada folosesc sere sau alte tehnici agricole, conform informaţiilor prezentate de Bonnie Lind, de la Biroul de guvernare de dezvoltare economică. Ea spune că se aşteaptă ca industria să crească cu 30% pe an în următorii ani.
14. Sera familiei O’Farrell este de 1.800 metri pătraţi. Hungry Mother intenţionează să se extindă cu 10.000 de metri pătraţi anul viitor.
15. O’Farrell vrea să materializeze un concept de seră cât mai aproape de ceea ce înseamnă un ecosistem închis. „În cele din urmă, singurul input pe care îl avem aici – în afară de gazele naturale şi energia electrică – este hrana de peşte”, spune el.
Autor: Ecaterina Pop
Sursa: fiananciarul.ro
Comentarii