‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 25 mai, 2024
18.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleOfilirea tomatelor - boli ce o provoacă, control

Ofilirea tomatelor – boli ce o provoacă, control

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Verticilioza la tomate produsă de Verticillium dahliae, alături de Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici (fuzarioza) sunt boli produse de ciuperci ce provoacă ofilirea tomatelor.

În cazul prezenței verticiliozei la tomate pe frunzele de la baza plantelor apar zone de îngălbenire care se necrozează și usucă.

Plantele au o ofilire ușoară sau mai puternică (din cauza dereglării regimului de apă) și își revin în timpul nopții. În general, verticilioza tomatelor se manifestă prin simptome vizibile în perioada de coacere a fructelor.

Ulterior, la evoluția bolii, pe frunzele tinere se dezvoltă decolorări la margini sau între nervuri, pot apărea leziuni sub formă de litera V – caracteristice verticiliozei, unde apar îngălbeniri de forma unui evantai, îngustându-se aproape de margini.

Ofilirea tomatelor – simptome de verticilioză la tomate (după Ontario Crop IMP):

Ofilirea tomatelor – verticilioza și fuzarioza – diferențe

Prin rădăcina și tulpina plantelor bolnave se observă brunificarea pereților vaselor conducătoare – simptom caracteristic atât pentru verticilioză, cât și pentru fuzarioză.

Dar, la infectarea plantelor de tomate de verticilioză, are loc infectarea vaselor conducătoare a xilemulului (elementele traheale şi canale), floemului (tuburile ciuruite) tulpinii, dar şi parţial al zonei exterioare a cilindrului central la coletul tulpinii.

‹ adv ›

La secţionarea longitudinală a tulpinii, în cazul verticiliozei vom vedea o colorare roză – brună-deschisă, iar în cazul ciupercii Fusarium oxysporumsunt afectate doar vasele conducătoare, iar colorarea este brună.

Tăierea tulpinii pe orizontală va prezenta o ușoară decolorare a vaselor, maro sau verzui, dar mult mai puțin distinctă decât decolorarea cauzată de Fusarium.

În plus, la fuzarioză simptomele pot apărea atât în faza de răsad, cât și după plantare, iar în cazul verticiliozei, chiar dacă boala poate fi prezentă tot sezonul, primele simptome apar în apropierea momentului de maturare a fructelor.

‹ adv ›

În cazul verticiliozei exteriorul tulpinii nu prezintă niciun simptom particular.

Citește mai multe despre Fuzarioza la tomate – 15 sfaturi pentru o cultură sănătoasă.

Afectarea plantelor de tomate de verticilioza

Verticilioza ce duce la ofilirea tomatelor mai afectează ardeii dulci, vinetele, castraveţii, pepenele galben şi verde și alte legume. 

Infecția de verticilioză se poate păstra în sol peste 8 ani și la condiţiile optime de dezvoltare (10-20°C) germinează din nou.

Apariţia şi manifestarea verticiliozei este provocată de temperaturile ridicate, pe fond de surplus de umiditate în sol, soluri cu textură grea, slab aerate şi pH slab acid de 5,8-6. 

Dezvoltarea sa în plante pare să fie încetinită sau chiar inhibată atunci când temperaturile cresc peste 30°C, ceea ce explică uneori natura reversibilă a bolii.

Verticilioza se răspândește prin solul infectat; apa de irigaţie, rănile mecanice din plantă, de nematozi.

Prevenirea bolilor ce provoacă ofilirea tomatelor

Tratamentele preventive realizate pentru menținerea sub control a fuzariozei ce provoacă ofilirea tomatelor sunt eficiente și în controlul verticiliozei.

Pentru prevenirea verticiliozei și fuzariozei evitarea răspândirii acestora se recomandă:

 • Dezinfecția solului (începeți cu sol sau substrat curat prin încălzirea acestuia la o temperatură de cel puțin 65°C timp de minim 30 de minute), respectarea asolamentului și înlăturarea resturilor vegetale după fiecare cultură sunt recomandate pentru prevenirea dezvoltării bolilor.
 • Dezinfecția semințelor, paletelor de producere a răsadurilor.
 • Cultivați varietăți rezistente la verticilioză și fuzarioză.
 • Tratarea și mocirlirea răsadului înainte de plantare este o metodă eficientă de prevenire.
 • Controlați nematozii din sol – prezența nematozilor paraziți ai plantelor poate crește severitatea ofilirii Verticillium.
 • Evitați producerea rănilor pe plante. Ofilirea fuzariană a roșiilor practic nu poate apărea pe plantele intacte, fără răni.
 • Se monitorizează regimul de irigare, în special pe soluri slab aerate, grele – apa de irigare fiind una dintre căile răspândirii verticiliozei.
 • Îndepărtați regulat buruienile din cultură.
 • Mulciți solul pentru a reduce contactul plantei cu acesta. Este recomandată folia neagră sau argintie.
 • La apariția infecției de verticilioză plantele de tomate se distrug imediat, se înlătură și se ard resturile vegetale.
 • S-a demonstrat că culturile de acoperire din familia Brasicaceae (de ex. muștar) au unele proprietăți de biofumigație a solului datorită prezenței mari de glucozinolați.
 • După ce lucrați pe câmp, curățați încălțămintea, uneltele și echipamentele mecanice, la deplasarea de la un câmp la altul.

Produse utilizate în controlul ofilirii tomatelor

Studiile indică faptul că Bacillus amyloliquefaciens Oj-2.16 rizosferic are un efect bun în controlul verticiliozei și creșterea imunității plantei.

Produsele pe bază de Bacillus subtilis 26 D, pulbere (titrul – nu mai puţin de 2 mlrd. celule/g) sunt eficiente pentru prevenirea verticiliozei.

Pentru controlul fuzariozei este omologat produsul ce conține bacteriile Bacillus subtilis tulpina QST 713 (Serenade Aso 10 l/ha la aplicarea în bandă pe rând, se realizează un tratament pe sezon, de la semănat (BBCH 00)–până la apariția celei de-a treia frunze (BBCH 13); volumul de soluție: 200 – 500 l/ha.

Este recomandată popularea solului cu bacili de fân sau Trichoderma. Aceste bacterii concurează cu Fusarium pentru „spațiul de locuit”, secretă substanțe ce suprimă și inhibă dezvoltarea agentului patogen.

Produse chimice pentru controlul verticiliozei la tomate nu sunt omologate.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›