‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 18 mai, 2024
13.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriONVV: Exportul de divin în vrac a crescut de 3,5 ori, iar cel de...

ONVV: Exportul de divin în vrac a crescut de 3,5 ori, iar cel de vin în vrac – cu 50%

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În perioada ianuarie-iulie 2023, valoarea exporturilor de vinuri şi divinuri a înregistrat o creştere semnificativă, fiind estimată la circa 105,6 milioane dolari, ceea ce este cu peste 40% mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a anunţat Elizaveta Breahnă, directoare interimară a Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) la cea de-a VII-ea ediție a Conferinței Naționale a filierei vitivinicole „Recolta strugurilor 2023: Particularități și valorificare”, scrie mold-street.com.

Potrivit ei în această perioadă a crescut semnificativ şi cantitatea de vinuri şi divinuri exportată – cu circa 34%, până la 70,9 milioane de litri de vin în 57 de țări ale lumii.

Cota vinului în vrac a depăşit 70% din total

Altfel spus creşterea a fost asigurată în special de volumele mai mari şi mai puţin de o majorare a valorii licorilor moldoveneşti.

Din volumul exportat, peste 21 de milioane de litri a fost vin îmbuteliat și aproximativ 50 de milioane de litri în vrac. Astfel cota vinului în vrac a depăşit 70% din total, cu 11 puncte procentuale mai mult decât a fost în perioada ianuarie-iulie 2023.

Datele Oficiului Național al Viei și Vinului relevă că volumul de vinuri şi divinuri îmbuteliate exportate s-a redus în 7 luni ale 2023 cu circa 4,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2022 şi a coborât la nivelul primelor 7 luni din 2017.

În schimb volumul exporturilor de vinuri şi divinuri în vrac a crescut cu circa 60%. Astfel volumul de vin exportat în vrac s-a majorat cu circa 50%, apoi volumul divinurilor exportate în vrac a crescut de 3,5 ori.

‹ adv ›

Belarus şi Georgia – vin în vrac, România şi Ucraina – îmbuteliat

Datele ONVV arată că în schimb a crescut nesemnificativ preţul de export al licorilor moldoveneşti. De exemplu costul unui litru de vin în vrac a fost 0,68 dolari, cu doar 2% mai mult decât era anul trecut.

Cel mai mic preţ de doar 0,55 dolari pentru un litru a fost la vinul exportat în în vrac în Georgia, iar cea mai mare piaţă de desfacere rămâne Belarus.

În schimb preţul vinului îmbuteliat a crescut cu 12%, până la 1,73 dolari pentru un litru.

‹ adv ›

Potrivit Oficiului Național al Viei și Vinului, România se află pe primul loc în topul a 10 țări în care sunt exportate vinurile şi divinurilor moldovenești îmbuteliate.

În primele șapte luni ale anului 2023, valoarea exporturilor de vin îmbuteliat pe piața românească a fost de peste 15 milioane de dolari, în creștere cu 13% față de perioada similară a anului trecut.

România este urmată de Ucraina, cu exporturi de aproximativ 7 milioane de dolari, Polonia – cu 4,5 milioane dolari, Cehia – 4,4 milioane şi Rusia – cu 3,2 milioane de dolari.

Elizaveta Breahnă a menţionat din nou problema stocurilor mari de vinuri deţinute de vinării, care va necesita adoptarea unei soluţii înmpreună cu Ministerul Agriculturii.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›