FOTO: caietulcuretete.com

Compania Lolly Berry, din satul Dolna, raionul Străşeni este unicul producător de afine din Moldova. La moment, aceasta planifică să se reorienteze spre producerea gemurilor, dulceţurilor şi produselor de cofetărie fără conservanţi sau zahăr, scrie east-fruit.com.

În cazul realizării proiectului prelucrării vor fi destinate 80-90% de afine ce cresc pe o suprafaţă de 10 hectare. Iar pentru a-şi mări asortimentul, Lolly Berry planifică să achiziționeze agriş şi coacăz. Produsele finite vor fi realizate pe piaţa europeană.

Iurie Tarai, şeful Lolly Berry şi preşedintele Asociaţiei producătorilor de pomuşoare din Moldova, consideră că trecerea de la producere pentru realizare în stare proaspătă la prelucrare este strict necesară, atât pentru întreprinderile individuale, cât şi pentru cooperative.

„În Moldova pomuşoarele sunt crescute pe suprafeţe mici ce nu depăşesc câteva zeci de hectare. Cu toate acestea, chiar şi o plantaţie relativ mică poate satisface cererea pieţii interne. Potenţialul comercial a pomuşoarelor este înalt, însă producerea pentru piaţa externă este riscantă. Recent, Gruzia a exportat în Moldova 2 tone de afine, care ajungând pe piaţă au redus considerabil preţul afinelor autohtone. Cu aşa o sensibilitate a pieţii, fructele importate prin contrabandă influenţează negativ realizarea. Exportul nu este o soluție viabilă, deoarece pomuşoarele au un sinecost înalt. Unica opțiune cred că ar fi prelucrarea şi realizarea produselor finite”, a spus Iurie Tarai.

Gemurile şi dulceţurile au o perioadă mai lungă de păstrare şi ar putea fi comercializate şi după finalizarea sezonului. Acestea au un potenţial economic înalt şi sunt solicitate pe piaţa europeană.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here