Paulownia poate ajunge la o înălţime de până la 20 m în 3 ani/imagine:plantingpaulownia.blogspot.com

Specia Paulownia este un arbore foios cu creştere extrem de rapidă cu înmulţire vegetativă şi toleranţă ridicată la condiţiile de mediu. Acest arbore este originar din China şi se dezvoltă în climat variat de la tropical până la climat temperat rece, în zone cu precipitaţii medii de la 500 mm până la 2000 mm pe an. Paulownia creşte în zone cu o altitudine puţin mai mare decât nivelul mării până la altitudine de 2400 metri şi poate fi considerată ca o plantă cu necesităţi minime de apă, în ciuda faptului că nu creşte în zone aride.

Paulownia (arborele cunoscut ca şi Copacul Prinţesei sau Copacul păsării Phoenix) este un arbore de esenţă tare cu cea mai rapidă creştere din lume. Crescut în condiţii optime, poate ajunge la o înălţime de până la 20 m în 3 ani, şi poate fi recoltat pentru producţia de biomasă şi cherestea. În prezent cel puţin şase specii sunt cunoscute: P. Elongate, P. Fargesii, P. Forunei, P. Giabrata, P. Taiwaniana, P. Tomentosa: cunoscut şi sub numele de Kiri. Arborele Paulownia Clone in Vitro 112® a fost selectat de către compania In Vitro SL din Sant Feliu de Lobregat, Barcelona, Spania.

Este un arbore hibrid, clonat. Caracteristica principal a arborilor este că sunt capabili să reziste la temperature extreme, de la -25 la +45 grade Celsius şi pot fi recoltaţi pentru cherestea şi biomasă de cea mai bună calitate. Odată plantaţi, pot fi recoltaţi de cel puţin trei ori. Aceşti arbori joacă un rol important în furnizarea lemnului în industria mobilieră, lemn de foc, având multe alte întrebuinţări.

Paulownia Clone in Vitro 112®, a căpătat o imensă popularitate în lume (i.e. Europa, America de Sud), unde cultivarea sa este în plină expansiune, în special pentru producţia de mobilă, placaj şi biomasă. Cunoscut în industria mobilieră şi de cherestea sub numele „aluminiul lemnului”, Paulownia Clone in Vitro 112® este cu 30% mai uşor decât orice lemn de esenţă tare comparabil.

Paulownia Clone in Vitro 112® este rezistent la contorsionare, la contracţie (nu se despică) şi în general este rezistent la deformări. Este frumos, curat şi neted. Proprietăţile sale de granulaţie fină fac din Paulownia Clone in Vitro 112® un lemn excepţional pentru ambarcaţiuni, paleţi, mobilier de uz casnic, placaj şi panele prefabricate. Plantele au primit recunoaştere internaţională, cu certificate de calitate European şi licenţă de comercializare Internaţională.

scanduri de paulownia
Așa arată lemnul Paulownia după prelucrare/imagine:fordaq.com

Arborele se regenerează natural din sistemul său radicular, câştigând pe drept apelativul Copacul Păsării Phoenix. Asta înseamnă că se poate recolta în cicluri de minim 3 şi maxim 5 cicluri, fără nevoia de replantare. Frunzele sale cresc rapid şi au o capacitate imensă de absorbţie a dioxidului de carbon.

Sistemul său radicular adânc curăţă solurile degradate. Rădăcinile sale adânci ajută la îmbunătăţirea calităţii solului şi menţinerea pânzei freatice. Paulownia Clone in Vitro 112® este o specie nouă creată, testată şi recunoscută internaţional de experţi în domeniu, şi nu poate fi multiplicată, aşadar nu este o specie invazivă, indiferent unde este cultivată în lume.Produsul principal obţinut din arborele Paulownia Clone in Vitro 112® este biomasa şi lemnul. Datorită rezistenţei sale şi greutăţii reduse, lemnul Paulownia Clone in Vitro 112® este ideal pentru mobilă şi tapiţeria interioară a remorcilor, aeronavelor şi ambarcaţiunilor uşoare. De asemenea este potrivit pentru obţinerea celulozei de lemn, fibre, hârtiei, grinzilor lamelare, bricheţi şi peleţi. Lemnul este semipreţios, de o culoare foarte deschisă, şi este foarte rezistent. Un metru cub din lemnul Paulownia cântăreşte în jur de 310 kg. Este unul din produsele prelucrate intensive, unul dintre cele mai stabile, nu se îndoaie, nu se deformează şi nu crapă. Lemnul este uşor de prelucrat, are o fineţe ridicată şi permite efectuarea unei mari varietăţi de produse finite. Poate fi vopsit, lăcuit sau se poate adăuga adeziv. Nu este uşor inflamabil şi este rezistent la apă. Textura şi culoarea sa sunt asemănătoare cu cele ale frasinului. Datorită prelucrării sale uşoare este perfect pentru elaborarea de planşe şi pentru placare. Are o capacitate mare de izolare termică. Este excelent în construcţii ca placaj şi pentru izolare interioară sau exterioară.

Arborii se pot tăia după 4 ani pentru producţia de lemn, şi după 1 sau 2 ani pentru producţia de piloni. Pentru producţia de biomasă lemnoasă, arborii pot fi recoltaţi după 2 sau 3 ani, generând 40-50 tone / ha/ an.

Sunt uşor de decojit (cu 20% mai simplu decât în cazul altor arbori). Se adaptează uşor la climă şi sol. Paulownia Clone in Vitro 112® are un grad ridicat de utilizare deoarece arborii se pot tăia după fiecare 3 ani şi utilizaţi pentru obţinerea energiei sau în ateliere de prelucrare a lemnului.

Este o bună perdea forestieră de protecţie, arborii sunt foarte adecvaţi pentru umbrire. Aceşti arbori tolerează toate tipurile de sol. Necesităţile hidrice sunt de 750 mm3/an. Consumul de nitrogen al arborilor adulţi este estimată la 350 UF de nitrogen. Rădăcinile sunt vertical, ajungând până la 9 m. Lăţimea coroanei poate depăşi cu uşurinţă 10 m; din această cauză nu este recomandată plantarea arborilor Paulownia sau oricărui alte specii care are coroana bogată în apropierea pereţilor, construcţiilor, conductelor de apă sau reţelelor de cablu. Frunzele sunt mari, mai ales cele din primul an de creştere, având peste 60 cm, ceea ce prezintă un mare ajutor ecologic în lupta împotriva poluării aerului. Frunzele sunt utile ca furaje sau ca fertilizator, datorită conţinutului ridicat de nitrogen. Absorbţia estimată de CO2 a 1ha de Paulownia este de 1200 t/ha/an.

Mierea de Paulownia are un gust remarcabil, este aromată şi are o culoare deschisă şi poate fi comparată doar cu mierea de salcâm, având aceleaşi calităţi. Mierea de Paulownia mai este folosită ca şi medicament, ajută la vindecarea de bronşită şi alte boli respiratorii şi ajută şi la îmbunătăţirea digestiei. Aceste proprietăţi ale mierii de Paulownia sunt datorate substanţelor biologic active din flori, care la rândul lor sunt utilizate în produsele alimentare. Producţia de miere de albine/hectar este în jur de 700 kg.

Paulownia Clone in Vitro 112® – acum și în Republica Moldova

Paulownia Group este prima companie din Republica Moldova, cu sediul în municipiul Chişinău care şi-a propus legalizarea şi înregistrarea plantei energetice – Paulownia Clone in Vitro 112®, având ca obiect de activitate importul, comercializarea, plantarea şi exploatarea la maturitate a plantelor energetice, fiind unicii importatori şi distribuitori ai hibridului Paulownia Clona in Vitro 112®, adaptat condiţiilor pedoclimatice din Europa.

În premieră, în primăvara anului 2013, Paulownia Group a efectuat prima plantaţie de puieţi Paulownia Clona in Vitro 112, care este monitorizată oficial de către Ministerul Agriculturii.

Produsul distribuit de Paulownia Group este garantat de certificatul de calitate TUV, certificat şi paşaport european, cât şi de licenţa de comercializare.

Mai multe informații și date de contact găsiți pe site-ul companiei Paulownia Group – www.paulowniamoldova.md.

(P) – Conținut Sponsorizat

3 COMENTARII

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here