FOTO: vettimes.co.uk

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că, pe teritoriul republicii sunt înregistrate 11 focare active de pestă porcină africană la porci domestici.

Focarele menționate se află în:

Cahul – 7 focare (înregistrate în satele Manta, Roșu, Burlăceni, Crihana Veche și Cucoara);
Nisporeni – 1 focar (s. Milești);
Cantemir – 2 focare (s. Gotești);
Cimișlia – 1 focar (s. Gura Galbenei).

Totodată, Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării  cadavrelor de porci domestici sau mistreți.

Proprietarii de porci sunt atenționați să nu utilizeze în furajarea acestora, cereale inclusiv iarba, fânul (sau utilizarea ca așternut a paielor), recoltate în acest an, deoarece persistă riscul ca acestea să fie contaminate cu virusul pestei porcine africane. Acestea pot fi utilizate doar după depozitare pe o perioadă de cel puțin 90 de zile de la recoltare.

ANSA solicită cetățenilor să nu procure produse alimentare din carne de porc din țările vecine în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here