‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePericol de dezvoltare a făinării la vița de vie. Vezi tratamente

Pericol de dezvoltare a făinării la vița de vie. Vezi tratamente

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Făinarea viței de vie, produsă de ciuperca Uncinula necator, este o boală ce atacă toate părțile verzi ale culturii, formând o pâslă fină, alb-cenușie, ce devine semănătoare unei pulberi.

Boala se manifestă prin apariția unor pete sau atacul întregului organ, în funcție de condițiile înregistrate. Sergiu Tutovan, expert în viticultură, doctor în științe agricole, în urma examinării mai multor plantații de viță de vie, anunță despre pericolul de dezvoltare a făinării.

„Seceta, temperaturile înregistrate în ultima perioadă, dar și aerisirea și iluminarea proastă a butucilor au creat condiții favorabile pentru dezvoltarea patogenului. Totodată, în parcelele unde nu au fost realizate tratamente calitative până acum boala s-a răspândit și mai mult”.

„Spre regret, ținând cont de schimbările climatice, produsele cu sulf în dozele recomandate spre utilizare nu permit controlul acestui patogen. Pentru un tratament eficient, ar fi necesare cantități de 8-10 kg substanță activă sulf per hectar. Recomand tratamente preventive, după caz, curative, cu preparate sistemice specifice, obligatoriu în comun cu preparate pe bază de sulf”, explică Sergiu Tutovan.

Fănarea poate fi recunoscută prin următoarele simptome:

‹ adv ›
  • formarea pâslei alb-cenușiu pe organele verzi;
  • frunzele atacate se răsucesc spre exterior;
  • lăstarii atacați se scurt-nodează, se dezvoltă anormal;
  • boabele atacate după înflorire se usucă, cele atacate mai târziu crapă, se scurge sucul;
  • este afectată maturarea lemnului;
  • strugurii intraţi în pârgă afectați, cu crăpături pot fi afectați de mai multe boli (putregaiul cenuşiu ce provoacă putrezirea ciorchinilor).

Organele tinere sunt mai sensibile la atac.

Lucrările obligatorii pentru a preveni dezvoltarea făinării viței de vie sunt:

  • tăierea și înlăturarea din plantație a tuturor lăstarilor afectați;
  • asigurarea unei aerări bune a butucului prin tăieri, defoliere.

„Defolierea sau înlăturarea a 3-4 frunze din jurul strugurelui este foarte importantă deoarece permite ca preparatul să ajungă pe strugure și să asigure o mai bună protecție a acestuia. Concomitent, mereu trebuie evitată îndesirea lăstarilor”, a specificat Sergiu Tutovan.

Fenofazele cheie în care sunt recomandate tratamente pentru a preveni dezvoltarea făinării viței de vie sunt:

‹ adv ›
  • 2-3 frunze ale culturii;
  • înflorit;
  • degajarea ciorchinelui;
  • compactarea ciorchinelui.

Pentru combaterea făinării în Moldova sunt omologate o serie de produse ce conțin drept substanță activă sulf, dar și alte substanțe: proquinazid (Talendo 0,2-0,225 l/ha), metrafenon (Vivando 0,2-0,25 l/ha), tebuconazol (Folicur Solo 250 EW 0,3-0,4 l/ha), fluopiram+trifloxistrobin (Luna Sensation 0,2 l/ha) și altele.

În România, pentru combaterea făinării viței de vie sunt omologate multiple produse ce conțin sulf (Heliosulf, Flosul, Cosavet 80 DF, Azumo WG), tebuconazol (Flint Max 75 WG, Folicur Solo 250 EW, King 250 EW), fluopiram (Luna Experience 400 SC, proquinazid (Talendo Extra), fluxapiroxad (Sercadis), spiroxamină (Prosper 300 CS) și altele.

Important! Produsele ce conțin sulf se aplică în limita temperaturilor de +16…+26°C.

‹ adv ›

Consultați Registrul de Stat al Produselor de Uz Fitosanitar sau Codexul Fitosanitar pentru a alege produsul potrivit.

Respectați normele și recomandările de pe ambalajul produsului.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›