FOTO: newsromania.net

Utilizarea produselor fitosanitare pentru combaterea buruienilor și a altor dăunători care afectează culturile a dus la o creștere a productivității culturilor agricole europene în ultimii 50 de ani. Utilizarea lor a reprezentat una dintre principalele elemente de bază ale intensificării agriculturii în ultimele decenii și a permis obținerea unor recolte mai mari, dar acest avantaj a fost în detrimentul solurilor agricole ale Uniunii Europene, notează Cotidianul Agricol.

Doi cercetători din echipa științifică a proiectului Diverfarming european de la Universitatea din Wageningen (Țările de Jos), Violette Geissen și Coen J. Ritsema, au analizat mostre de sol de suprafață din 11 țări europene, căutând urme de pesticide utilizate în agricultură și au confirmat persistența acestui tip de produs pe teren.

După analizarea a 317 de probe prelevate în 2015 din 11 țări europene care au drept proveniență șase sisteme diferite de recoltare, studiul „Reziduurile de pesticide în solurile agricole europene: o realitate ascunsă” a concluzionat că 83% din eșantioanele menționate conțin reziduuri de pesticide (76 tipuri diferite de compuși) . Aproximativ 58% din acel procent au fost amestecuri de pesticide, spre deosebire de 25% care proveneau dintr-un singur tip de substanță. Glifosat, DDT (interzise începând cu anii 1970) și fungicide cu spectru larg au fost principalii compuși detectați.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here