‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 22 iunie, 2024
16.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPeste 25 de mii de porci din județul Brăila vor fi sacrificați din cauza...

Peste 25 de mii de porci din județul Brăila vor fi sacrificați din cauza unui focar de pesta porcină

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Două noi focare de pestă porcină africană au fost confirmate în două localităţi din judeţul Brăila, România într-o gospodărie şi într-o exploataţie comercială, pentru lichidarea focarelor urmând să fie eutanasiaţi peste 25 de mii de porci, potrivit informaţiilor furnizate de Prefectura Brăila, informează agerpres.ro.

„Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a raportat Instituţiei Prefectului – judeţul Brăila, evoluţia pestei porcine africane din judeţul Brăila. Din acest raport reiese că la data de 4 ianuarie 2020, medicii veterinari au primit confirmările a doua noi focare de PPA depistate atât într-o gospodărie din localitatea Tichileşti, cât şi într-o exploataţie comercială din Gulianca, comuna Salcia Tudor, care numără un efectiv de aproximativ 25.000 de animale”, se arată într-un comunicat de presă.

Pesta porcină africană a fost confirmată pe 20 decembrie 2019 la Grădina Zoologică din Brăila, la trei porci mistreţi, motiv pentru care s-a decis închiderea Parcului Zoo pentru o perioadă de 30 de zile, timp în care a fost pus în aplicare un plan de măsuri specifice de dezinfectare şi eutanasiere a întregului efectiv de suine.

Judeţul Brăila are active, în prezent, 17 focare de pestă porcină africană, din care 13 în gospodăriile locuitorilor, şi trei în exploataţii comerciale, potrivit informaţiilor furnizate de DSVSA Brăila.

Din iulie 2018, când a apărut primul focar de pestă porcină africană în Brăila, şi până în prezent, în judeţ au fost plătite despăgubiri pentru 3.996 de exploataţii, în valoare de 189.735.950 de lei, ceea ce reprezintă 60% din valoarea totală a despăgubirilor acordate la nivel naţional. În perioada menţionată, în judeţ au fost stinse 190 de focare, dintre care 15 în exploataţii comerciale.

Suma totală acordată, în 2019, cu titlu de despăgubire pentru efectivele de porci ucişi pentru lichidarea focarelor de pestă porcină africană din judeţul Brăila este de 21.035.905 lei, din care s-au plătit 17.654.283 lei.

În 2019, în judeţul Brăila au fost eutanasiaţi în vederea lichidării focarelor de pestă porcină africană 8.293 porci în gospodăriile populaţiei şi 20.792 în exploataţii comerciale.

‹ adv ›

1 Comentariu

  1. cum sa patrunda pesta in exploatatiile industriale de porci cind totul este controlat. Exista doar o singura explicacie,complicitatea unor angajati care introduc boala in exploatatie. In felul acesta favorizeaza inconstient importurile si cresterea deficitului comercial .Ce fac organele abilitate ale statului pe care le platim? dorm sau sunt complicitari. daca da trebuie exterminati

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›