‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 20 mai, 2024
10.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPeste 70 de investitorii români au aflat despre avantajele competitive ale sectorului agricol din...

Peste 70 de investitorii români au aflat despre avantajele competitive ale sectorului agricol din Moldova

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Peste 70 de lideri de companii și experți în afaceri din România au venit la Chișinău, astăzi, pentru a explora potențialul de afaceri al Republicii Moldova.

Oaspeții au avut dialoguri cu oficialii guvernamentali, unde au aflat informații esențiale despre reforme, stimulente fiscale și sprijinul oferit investitorilor.

Viceprim-ministrul Vladimir Bolea a menționat importanța sectorului agricol, considerând că, agricultura este nu doar un sector economic, ci și fundamentul civilizației.

Oficialul a încurajat investitorii să privească agricultura ca pe o oportunitate strategică și să aloce resurse pentru modernizarea și dezvoltarea sectorului.

„Agricultura este parte componentă din 3 procese vitale: aer, apă și mâncare. Astfel, aceasta garantează securitatea alimentară a statului.

La etapa actuală vorbim despre o agricultură performantă, cu investiții majore, atât din partea agricultorilor, cât și din partea statului,  însă, spre regret, este bazată mai mult pe producerea și exportul de materie primă.

Suntem în topul celor 10 state pe glob consacrate în producerea de vin. Suntem pe locul 6 pe glob la producerea miezului de nucă și pe locul 3 la exportul miezului de nucă în UE.

Ocupăm primul loc la exportul de prună. Aceste cifre vorbesc despre faptul că suntem o țară cu potențial enorm în produsele agricole.

La minister vorbim despre dezvoltarea agriculturii pe dimensiunea economică, în special a lanțurilor valorice, pentru că agricultura trebuie să devină o sursă de venituri.

Ne orientăm pe 2 direcții care urmează să le fortificăm. Prima este zootehnia pentru a acoperi deficitul de lapte pe piața internă și pentru a rezolva problema supraproducerii de cereale.

Alt obiectiv este producerea materialului semincer. Aceasta este o formă de diversificare a activităților agricole, care aduce profit.

În 2023 am exportat peste 50 de mii de tone de material semincer în România. Noi dispunem de instituții de cercetare și de bază științifică în domeniu”, a menționat Vladimir Bolea.

Misiunea de afaceri a companiilor din România a fost organizată de Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham), în parteneriat cu AmCham România și cu sprijinul Ambasadei SUA.

Evenimentul s-a desfășurat în contextul deschiderii negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în scopul de a reuni asociații de afaceri și companii interesate în valorificarea spectrului de oportunități investiționale oferite de țara noastră.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›