FOTO: adevarul.ro

Zeci de tone de peşte contaminat cu mercur şi alte metale grele, provenit din ape toxice din Italia, Spania şi Franţa, au ajuns pe piața din România. Marfa era adusă în țara vecină, cu acte false, de o reţea bine organizată formată din sute de persoane. Oamenii legii din România au stopat vânzarea pe piața a speciilor braconate din apele poluate ale Italiei, Spaniei și Franței, unde pescuitul este interzis. În urma sesizărilor făcute de autoritățile române, s-a declanșat o amplă anchetă la nivel european, informează sputnik.md.

Acum câteva zile, polițiștii români, italieni, spanioli, francezi și maghiari au desfășurat peste 150 de percheziții la domiciliile persoanelor suspectate că ar avea legături cu mafia peștelui din Europa. În cadrul acțiunilor de investigație, 115 depozite şi magazine de peşte au fost percheziţionate de poliţişti doar în România. Potrivit procurorilor, românii erau cei care organizaseră afacerea și aduceau otrava în țară.

Potrivit procurorului Teodor Niță de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, unde a fost deschis un dosar penal pe acest caz, Autoritatea română pentru Siguranţa Alimentară nu a făcut nici un control sau dacă au făcut, au spus că totul este în regulă.

„Dar am făcut analizele la alte structuri ale statului. Atentatul la sănătatea publică nu figurează în codul de procedură penală. Din păcate, peștele alterat, care a ajuns în punctele de comercializare, a fost consumat în mare parte. Și acum este foarte probabil să mai fie pe piață”, a precizat procurorul.

Potrivit sursei, mai multe tone de pește contaminat cu mercur, și produse din pește, au fost retrase de la comercializare însă nu se știe ce cantitate a ajuns în total în piețe și în magazine.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here