FOTO: tv7.md

Petru Maleru a fost numit șef la Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură în octombrie 2010. Acesta a fost implicat într-un scandal pe marginea subvențiilor oferite în agricultură. Portalul Anticorupție a scris că aproape 200 de milioane de lei este suma plătită, în ultimii doi ani, de către fermieri pentru a beneficia de subvenţii în agricultură. Acuzaţia vine din partea unor reprezentanţi ai agricultorilor, care susţin că funcţionari de la AIPA i-ar impune să dea mită – cel puţin 20 la sută din suma subvenţiei. Şi fostul ministru al Agriculturii, Vasile Bumacov, vorbeşte despre corupţia din sistem. El susţine că AIPA a scăpat de sub controlul ministerului în anul 2014. Fostul ministru afirmă că a încercat să elimine schemele de corupţie, însă  a fost oprit şi chiar ameninţat. Procuratura Generală a anunţat că a iniţiat 34 de dosare penale  pentru utilizarea frauduloasă a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli, după ce s-au depistat mai multe încălcări în acest domeniu. Potrivit oamenilor legii, cauzele penale ţin de falsificarea şi prezentarea la Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură a documentelor despre implementarea investiţiei şi solicitarea subvenţiei pentru procurarea tehnicii noi, când aceasta, de fapt, era deja utilizată. Totodată, erau prezentate date denaturate privind investiţia efectuată: autorităţile eliberau documente ce confirmau faptul efectuării investiţiei, contrar procedurii legale însă erau majorate artificial costurile investiţiei, în scopul măririi valorii subvenţiei solicitate de la AIPA. Petru Maleru a dezmințit atunci acuzaţiile de corupţie lansate în presă de fostul ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, dar şi de către mai mulţi fermieri. „Toate acuzaţiile sunt nişte minciuni inventate de către Bumacov şi gruparea sa, pentru că am refuzat să-i promovăm interesele personale”, a declarat Maleru. Acesta susţine că, de fapt, Bumacov este cel care a delapidat fondurile pentru subvenţionarea agriculturii.

În ianuarie 2015, șeful de la AIPA a fost supus unui control al CNI, care a constatat că Petru Maleru, nu a indicat în declarația cu privire la venituri și proprietate pentru 2013 venitul salarial al soției de aproximativ 30 de mii de lei, cinci bunuri imobile, un automobil, șapte conturi bancare și cota-parte de 50% în cadrul unei întreprinderi. În cea mai proaspătă declarație pe avere, cea din 2014, Maleru raportează patru terenuri agricole și două intravilane, cu o valoare cadastrală totală de circa 18 mii de lei; două apartamente, de 43 și, respectiv, 36,6 metri pătrați, cu o valoare cadastrală totală de 335 de mii de lei; precum și o vilă de aproape 80 de mii de lei, estimată la 458 de mii de lei, pe care a dobândit-o în 2014. Funcționarul mai are în proprietate două mașini – un Volkswagen și un Nissan, pentru care a plătit circa 17 mii de lei (!). De asemenea, șeful de la AIPA deține 50% din capitalul social subscris al firmei Arabica-Lux SRL, specializată în alimentație publică.

La 18 ianuarie curent Petru Maleru a demisionat din funcția de director al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

Via Anticoruptie.md

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here