‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 19 iunie, 2024
18.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePiața mondială agricolă: Cum s-au schimbat prețurile la principalele burse

Piața mondială agricolă: Cum s-au schimbat prețurile la principalele burse

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Piața Europeană

Piața recoltelor obținute în 2019 devine din ce în ce mai puțin activă. Prețurile grâului la bursa Euronext cu livrarea în luna mai au scăzut cu câteva zile înainte de expirare. Majoritatea ofertelor sunt deja închise până la sfârșitul sezonului.

Potrivit Agritel, pentru cota de export de 7 milioane de tone, introdusă la 1 aprilie, Rusia declară că deja are stabilit un plan: 4 milioane de tone au fost programate pentru export în luna aprilie și 3 milioane de tone vor fi livrate în perioada mai-iunie.

Pe arena internațională, Statele Unite au vândut 136.000 de tone de soia Chinei și 125.000 de tone Mexicului.

Din punct de vedere al condițiilor meteorologice, trebuie menționat că în Franța este prognozată ploaie pentru această săptămână, ceea ce va favoriza dezvoltarea plantelor agricole.

Săptămâna trecută, FranceAgrimer a apreciat că circa 58% din suprafețele cultivate cu grâu, față de 61% din săptămâna trecută, 57% din cele cultivate cu orz de toamnă, față de 60% săptămâna trecută și 69% din suprafețele cultivate cu orz de primăvară, comparativ cu 78% estimate în săptămâna trecută, se află într-o stare bună și excelentă.

‹ adv ›

Prețurile pentru rapiță, precum și canola, și-au pierdut pozițiile vineri. Scăderea prețurilor pentru petrolul brut și ulei de palmier în Malaezia vor genera noi reduceri de preț pentru aceste două culturi.

Piața SUA

Vineri, bursa din Chicago a înregistrat o scădere bruscă a prețurilor. Datorită prognozei meteo, potrivit căreia vor fi ploi în Europa, au fost reduse cotațiile contractelor pentru grâu. La fel, sunt prognozate ploi și în SUA.

‹ adv ›

Pentru majoritatea produselor agricole se înregistrează reduceri ale cantităților exportate din cauza problemelor legate de export în mai multe țări.

Pe piața de soia se înregistrează, totuși, o creștere a cererii din partea Chinei, însă în volume mai mici decât cele prevăzute. Concurența cu țările din America de Sud va fi acerbă.

Vineri, fondurile au fost neto-vânzători a 16.000 de loturi de porumb, 7.500 de soia și 12.000 de grâu.

Piața din bazinul Mării Negre

Potrivit Centrului Hidrometeorologic, nivelul apei din râurile Ucrainei este cel mai scăzut din ultimii 100 de ani, din cauza iernii fără zăpadă și a lipsei de ploaie în primăvară. Indicatorii nivelului apei din râul Nipru sunt, astfel, apropiați de cotele minime.

Ploi semnificative au căzut în 2/3 din Ucraina, atât în nord, vest, cât și în est. Fermierii din aceste zone au înregistrat între 20 și 40 mm precipitații în weekend. Cu toate acestea, alte regiuni, precum Odessa, încă așteaptă precipitații.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›