În timp ce mulți consăteni sunt plecați, sau speră să plece peste hotare după câștig, Ștefan Babencu din Trebujeni, Orhei, se încăpățânează să rămână la baștină și să construiască un viitor și pentru cei doi copilași ai săi, crescând o turmă de oi Eco.
Oieritul este poate cea mai veche ocupație a țăranilor moldoveni, clima fiind favorabilă, iar animalele nu foarte pretențioase nici la apă, nici la hrană. Oare nu de asta cei care au investit în vite cornute mari acum, după o vară secetoasă și în fața unei ierni sărace, nu știu cum să scape de ele?
Pe când fermierii mai realiști, cu turme mici de oi, abea de reușesc să facă față cererii la produsele lor.
Asta mărturisește chiar Ștefan, mulțumit de investiția sa în 70 de hectare de pământ închiriat și certificat Eco, și în 32 de ari pentru stână și lăptărie, și un mic foișor pentru turiștii așteptați.
De trei ani de când a devenit oier profesional, Ștefan a trecut prin multe, inclusiv și un incediu devastator, dar tânărul este optimist, susținut de soția Cristina.
Prea puține sunt fermele de oi certificate Eco în Moldova (doar două-trei), iar cașul de la ferma lui Ștefan este nu doar lipsit de antibiotice și hormoni, ci și foarte-foarte gustos. Standardele agriculturii Eco interzic aplicarea de rutină a antibioticelor, a hormonilor de creștere, precum și folosirea nutrețurilor genetic modificate.
Duminică, 30 august Ștefan va deschdie porțile stânei sale pentru prima dată, și asta la propunerea companiei EtnoGastronomica de a promova tânărul fermier și întreprinderea sa, și de a oferi consumatorilor interesați o ocazie mai rară de a vizita o fermă Eco cu acte în regulă. ”Vom ține caș pentru participanți, că de altfel ni-l cumpără clienții noștri”, susține Ștefan în timp ce construiește un cuptoraș pentru plăcinte.
Plăcinte, salate, grătar de legume – toate folosind brânză de oi de la ferma lui Ștefan vor fi prezentate într-un mini-teatru gastronomic de către organizatoarea evenimentului, nutriționista Tamara Șchiopu.
Tamara conduce o fermă Eco în Marea Britanie, iar în vizitele sale scurte încearcă să promoveze agricultorii Eco din Moldova, care se află la un început de cale.
Participarea la eveniment este posibilă doar prin înregistrare prealabilă. Detalii pe pagina Etno-Gastronomica.
Comentarii