‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 20 mai, 2024
20.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPNUD și Elveția susțin specializarea economică a trei microregiuni cu câte 145.000 de dolari

PNUD și Elveția susțin specializarea economică a trei microregiuni cu câte 145.000 de dolari

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Trei microregiuni continuă să beneficieze de sprijin din partea PNUD și a Elveției pentru specializarea economică. Astfel, pe 18 decembrie au fost înmânate certificatele de granturi pentru nouă organizații non-guvernamentale care fie dețin rolul de entitate de management a clusterelor nou create, fie sunt membre ale clusterelor:

  1. Coșnița, Criuleni, Pîrîta, Doroțcaia și Slobozia-Dușca, cu specializarea economică în turism rural – clusterul „Inima Nistrului”;
  2. Nisporeni, Valea Mare, Lozova, Dolna, Micleușeni, Cioara, Ciutești, Bălăurești și Seliște: cultivarea și prelucrarea plantelor medicinale și aromatice – clusterul „Herbafruct”;
  3. Cimișlia, Sadaclia, Ciucur-Mingir, Cenac, Valea Perjei, Hîrtop, Ivanovca Nouă, Gradiște, Abaclia și Mihailovca: creșterea oilor și a caprelor, precum și prelucrarea produselor lactate și a derivatelor lor – clusterul „Cimișlia-Basarabeasca”.

Fiecare organizație beneficiară va primi câte 145.000 de dolari, pentru a implementa inițiative de fortificare a capacităților clusterelor, de dezvoltare a lanțurilor valorice și de promovare a competitivității prin inovații.

Peste 50 de antreprenori locali vor beneficia de suport și 400 de locuri de muncă vor fi create sau îmbunătățite.

„Primul pas către dezvoltarea locală este să descoperim „bijuteriile ascunse” ale unei regiuni. Acestea sunt sectoare, sau clustere, care au un potențial vizibil de creștere și creare a valorii adăugate. În cadrul proiectului „Piețe reziliente și incluzive în Moldova”, sprijinim dezvoltarea turismului rural în regiunea Dubăsari, valorificarea plantelor medicinale și aromatice din orașul Nisporeni și comunitățile învecinate și comercializarea produselor lactate din lapte de oi și capre din orașul Cimișlia și comunitățile învecinate”, afirmă Guido Beltrani, Directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

„Crearea unui cluster economic presupune specializarea economiilor locale, eficientizarea acelor activități pe care localnicii le cunosc și fac cel mai bine, consolidarea expertizei diverse, a perspectivelor locale și a obiectivelor comune. Aceasta permite obținerea rezultatelor transformative: locuri de muncă decente și dezvoltarea afacerilor locale, iar Elveția și PNUD vor sprijini testarea clusterizării în 3 microregiuni pentru a demonstra impactul acesteia”, spune Daniela Gasparikova, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Clusterele – formate din entități private, publice și asociative – au fost instituționalizate în septembrie-octombrie 2023, alegându-și organele de conducere (președinte, consiliu de administrare, entitate de management).

Cele trei clustere, care au beneficiat de mentorat din partea PNUD, și-au elaborat foi de parcurs și și-au setat prioritățile pentru anul viitor. 

Datorită granturilor obținute, procesatorii din cadrul clusterului ovi-caprin „Cimișlia-Basarabeasca” vor beneficia de echipamente de procesare a laptelui și stocare a produselor lactate.

‹ adv ›

De asemenea, va fi îmbunătățit genofondul animalelor din fermele de ovine si caprine, prin achiziționarea raselor de animale mai productive și vor fi îmbunătățite condițiile de întreținere și alimentare a animalelor.

Se planifică și lansarea unei fabrici de producere a furajelor, precum și testarea fertilizării ecologice cu ajutorul dejecțiilor animaliere.

În cadrul micro-clusterului „Herbafruct” vor fi implementate noi tehnologii de procesare a plantelor medicinale, aromatice și a fructelor și vor fi extinse suprafețele de cultivare a plantelor medicinale și aromatice cu valoare adăugată înaltă.

‹ adv ›

Micro-clusterul turistic „Inima Nistrului” va beneficia de extinderea capacității de cazare din regiune, urmând a fi create noi servicii turistice și activități de divertisment.

Vor fi îmbunătățite rutele de ciclism existente, iar plajele vor fi dotate cu mobilier. Se planifică dezvoltarea unei mini-fabrici de producere a cașcavalului artizanal, precum și lansarea unui restaurant pescăresc și a unei ferme de pește adiacente. 

Astfel, clusterele beneficiază în total de câte 435.000 dolari fiecare, fiind suplimentată suportul anunțat inițial de proiectul „Piețe reziliente și incluzive în Moldova”, de 400.000 dolari.

Clusterele beneficiare au fost selectate în aprilie 2023 prin concurs public.

Proiectul „Piețe reziliente și incluzive în Moldova” își propune să sporească dezvoltarea economică locală și reziliența în comunități prin susținerea antreprenoriatului local, sporirea investițiilor și crearea locurilor de muncă decente pentru localnici, în special tineri, femei, persoane cu dizabilități, migranți reveniți și refugiați.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›