FOTO: organicallypure.co.uk

Produsele ecologice devin tot mai populare. În majoritatea țărilor cererea depășește oferta, iar prețul acestora este de 2-3 ori mai mare decât a produselor obișnuite. Promovarea producerii organice a devenit obiectivul principal și pentru Ministerul Agriculturii din Polonia, chiar dacă alimente ecologice în țară sunt produse în cantități relativ mari, practic toate sunt exportate. Și cum rămâne cu sănătatea propriului popor?

Piața produselor alimentare ecologice din Polonia se află într-o stare de criză constantă, iar produsele comercializate sunt, în majoritate, importate.

„Deși volumul producției ecologice în fermele individuale crește, majoritatea produselor sunt exportate ca materii prime în Franța sau Germania și importate ca produse prelucrate”, a declarat Karol Krajewski, consilier al ministrului agriculturii.

Folosești Viber? Intră în grupurile noastre → HORTICULTURĂECO/BIO/ORGANICPOMUȘOAREZOOTEHNIEAPICULTURĂ

Între timp, cea mai mare parte a populației poloneze este dispusă să plătească un preț mai mare pentru produsele naturale, fără aditivi artificiali și ingrediente. Iar potrivit unui studiu statistic, mai mult de jumătate dintre cumpărători citesc cu atenție și studiază etichetele produselor.

Ca urmare, cererea de produse ecologice, bio și naturale crește. Conform raportului IMAS „Organic Foods” din Polonia, realizat în 2017, acest segment de piață crește cu o rată de 10-20% pe an. În ciuda acestui fapt, suprafața agricolă ecologică din Polonia este în prezent estimată la 500 de mii de hectare și a scăzut semnificativ față de 2013, când a fost de aproximativ 670 de mii de hectare.

„Diferite studii arată că alimentele ecologice reprezintă doar aproximativ 3% din producția agricolă a țării. Unii spun că real acest procent este de 1 la sută. În țări precum Germania, este 10%, iar în Danemarca chiar 20%. Astfel, există un mare potențial de creștere. Mi se pare că suntem doar la început. Trebuie să depășim acest prag și să lucrăm la dezvoltarea pieței produselor alimentare ecologice”, a spus Karol Krajewski.

Valoarea pieței poloneze a produselor ecologice în 2017 a atins un miliard de zloți (aproximativ 233 milioane de euro). În medie, polonezii cheltuie 7 euro pe an pentru alimentele ecologice. Pentru comparație, germanii aproximativ 100 de euro, iar în Danemarca chiar 200 de euro pe an. Media europeană este de 44 de euro.

Ministerul operează în conformitate cu prevederile „Planului pentru sat”, unul dintre obiectivele acestuia fiind promovarea producerii organice de înaltă calitate în conformitate cu principiile conservării mediului.

„Alimentele ecologice reprezintă segmentul principal al acestei piețe, planificăm să sprijinim dezvoltarea producției, posibilitatea de cofinanțare și crearea unor condiții mai bune pentru producători. Inclusiv, prin a „micșora” lanțul de aprovizionare, astfel încât agricultorii să obțină o parte din profiturile pe care le primesc intermediarii prin comercializarea directă” a spus reprezentantul Ministerului.

Potrivit lui, fermele mici vor putea conta pe ajutor din partea statului atunci când vor trece la producerea ecologică, mai ales că excluderea îngrășămintelor înseamnă costuri mai mari. În plus, pentru a se converti într-o fermă ecologică, producătorii trebuie să treacă printr-un proces de certificare care durează câțiva ani. Pentru ei, aceasta înseamnă costuri mai ridicate fără garanție de recuperare. Ministerul a promis că va facilita procesul de certificare și va simplifica procedurile prin elaborarea cadrului legal necesar.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here