‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 29 aprilie, 2024
8.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPomicultorii sunt indignați de faptul că nu se adoptă Legea bugetului

Pomicultorii sunt indignați de faptul că nu se adoptă Legea bugetului

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Pomicultorii sunt profund indignați de faptul că se tergiversează adoptarea Legii bugetului pentru anul 2016. Numai după aprobarea acestui document peste o sută de producători de fructe vor avea dreptul să primească datoriile la compensațiile, care au fost anunțate încă în anul 2014 după introducerea embargoului de către Federația Rusă.

Potrivit lui Alexandru Slusari, președintele Asociației „UniAgroProtect”, pomicultorii apreciază drept bătaie de joc situația creată din cauza întârzierii la plata compensațiilor.

„Pomicultorii așteaptă aceste plăți aproape doi ani, perioadă în care banii promiși s-au devalorizat cu aproximativ 50%. Mulți dintre ei au suferit anul curent în urma înghețurilor din 26-27 aprilie.”

Vlad Gamureac, producător de fructe din raionul Briceni a declarat pentru Agrobiznes că situația nu este bună deloc în prezent.

„De vreo 3 ani necazurile se țin lanț de noi din cauza timpului. Anul acesta au înghețat practic 3 mii de ha de livezi la Briceni, ceea ce constituie 70% din totalitate. Dacă nu o să avem roadă, în schimb o să avem datorii, pentru că până la îngheț am făcut deja 4 prelucrări, iar banii pentru produsele chimice le întoarcem de obicei în toamnă, după ce vindem roada. Acum cu siguranță nu o să avem de unde lua bani. Nu am putut asigura livezile, pentru că nu a fost adoptată Legea Bugetului, eu am asigurat foarte puțin, iar subvenții din 2015 nu am văzut.”

Potrivit producătorului, după vizita oficialilor de la Ministerul Agriculturii li s-a promis că se vor achita subvenții în regim prioritar, dar nu se întâmplă acest lucru.

„Producătorii de fructe de la nord sunt disperați, se poate de spus că s-au pierdut doi ani de muncă. Așteptăm să vedem ce se întâmplă. Am propus pentru început ca primăriile locale să găsească minim resurse să vină cu un ajutor de 10-15 mii pe hectar, dar nu s-a luat nici o măsură. Nu vreau să vorbim despre proteste chiar acum, blocare de drumuri etc., având în vedere cât de complicată e situația în țară, dar dacă nu se va reacționa din partea autorităților, va trebui să luăm măsuri concrete. Fără sprijinul statului, mai mult de jumătate din agenții economici falimentează, își pierd afacerile,” ne-a declarat producătorul din nordul țării.

În cazul în care în perioada imediat următoare bugetul nu va fi adoptat, pomicultorii își rezervă dreptul de a recurge la acțiuni de protest.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›