‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 25 mai, 2024
18.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPortul Giurgiulești: volume de mărfuri record transbordate în 2023. Creștere de 55% pentru cereale...

Portul Giurgiulești: volume de mărfuri record transbordate în 2023. Creștere de 55% pentru cereale și semințe

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) anunță că volumele de mărfuri transbordate au crescut de la 1,83 milioane de tone în 2022 la un nou record de 2,17 milioane de tone în 2023, înregistrând o creștere de 18,6%.

În plus, numărul de containere transbordate a atins un record istoric de 8.460 de unități (8.646 TEU). 

Noul record a fost determinat în principal de cantitățile mai mari de cereale și semințe exportate, care au sporit cu 55% anul trecut, ajungând la 889 de mii de tone, ceea ce constituie 41% din volumul total de mărfuri transbordate.

Importul de produse petroliere a crescut ușor, cu 4%, până la 599 mii de tone, reprezentând 28% din totalul mărfurilor transbordate prin PILG.

Creșterea volumelor din 2023 se datorează și majorării cu 26% comparativ cu anul trecut, a exporturilor de ulei de floarea-soarelui, atingând cifra de 248 de mii de tone.

De asemenea, și cantitatea de materiale de construcții importate s-a majorat cu 10%, însumând 195 mii de tone, iar importul de îngrășăminte în saci mari, vrac uscat și vrac lichid a continuat să evolueze pozitiv cu o creștere de 48%, ajungând la 119 mii de tone.

‹ adv ›

Scăderi sunt înregistrate la importurile de cărbune și la exporturile de deșeuri metalice. 

Mathias von Tucher, Directorul general al Danube Logistics SRL, a comentat:

„În timp ce în 2023 o parte din volumele de mărfuri transbordate au fost pentru și dinspre Ucraina, în perspectivă ne concentrăm pe satisfacerea necesităților importatorilor și exportatorilor moldoveni.

În ultimii doi ani ne-am mărit personalul cu 40% și intenționăm să îl menținem la acest nivel. Intensificarea exporturilor de cereale este, în principal, rezultatul investițiilor recent efectuate în noile instalații de depozitare a cerealelor din port.

Pentru a spori capacitatea de  încărcare a cerealelor la terminalul nostru de marfă, am achiziționat un încărcător de mare capacitate.

În același  timp, finalizăm lucrările de pregătire a construcției unui nou terminal universal, care are ca scop mărirea capacității de transbordare a mărfurilor uscate în vrac, a mărfurilor generale și containerelor cu 600 de mii de  tone anual.

În paralel, planificăm să creștem eficiența prin ridicarea nivelului de automatizare la terminalul de cale ferată pentru mărfuri lichide în vrac și prin digitalizarea proceselor din terminal.

Scopul nostru este să oferim  servicii mai bune pentru clienții moldoveni prin creșterea capacității disponibile și a eficienței.” 

Danube Logistics SRL este investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești, principalul port fluvio-maritim al Republicii Moldova.

‹ adv ›

Începând din 2005, activitatea Danube Logistics SRL este axată pe dezvoltarea portului, acesta devenind unul dintre cele mai de succes de pe Dunăre, facilitând comerțul companiilor moldovenești cu piețele internaționale.

Danube Logistics SRL este deținută în totalitate de compania  olandeză Danube Logistics Holding BV.

Singurul proprietar final al grupului de companii Danube Logistics este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). 

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›