‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 21 iunie, 2024
28.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPorumb sau grâu? Ce este mai avantajos să producem în acest an

Porumb sau grâu? Ce este mai avantajos să producem în acest an

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Anul 2013 ar putea face dovada ciclicității prețului porumbului pe plan mondial. În aceste condiții, ce este mai avantajos pentru agricultori: să producă mai mult porumb sau dimpotrivă, mai mult grâu?

Răzvan Mihai, analist tehnic la XTB România, susţine că, anul trecut, culturile de porumb din România au fost afectate de fenomene meteorologice nefavorabile în proporție de 60%, ajungând la circa 4,7 milioane de tone, față de cele 11,7 milioane de tone în anul 2011.

„În aceste condiții, agricultorii ar putea să se orienteze mai degrabă către a planta mai mult grâu, acesta fiind afectat in proporție mai mică”- precizează autorul studiului, scrie capital.ro.

Prezentăm în continuare principalele concluzii ale studiului XTB.

Seceta la nivel mondial din anul 2012 a împins prețul porumbului la maxime istorice, un bușel (echivalentul, în medie, a 24 de kilograme) putând fi cumpărat cu 8,4 dolari în prima jumătate a lunii august. Totuși, aceste valori înalte nu au putut fi menținute pentru mult timp. Îmbunătățirea vremii din ultima parte a anului în Statele Unite (cel mai mare exportator de cereale), concurența dintre acestea şi Rusia, Ucraina, Kazakhstan și Brazilia, dar și cererea în scădere cauzată de criza economică mondială au dus la o redresare a prețului. Astfel, luna decembrie a închis cu o pierdere de 20% față de maximul din luna august. În ultimul raport al USDA (Departamentul de Agricultură al SUA) au fost tăiate proiecțiile pentru exporturile de porumb cu 50 de milioane de bușeli, iar vremea pare să fie în continuare favorabilă plantațiilor din America de Sud.

În aceste condiții, ne putem aștepta la menținerea unor prețuri scăzute, cu oscilații probabile între 6,5 și 7,4 dolari pe bușel în perioada imediat următoare. Experiența anterioară face ca prețurile cerealelor să rămână în continuare sensibile la schimbările climatice, astfel că o înrăutățire a vremii ar putea schimba direcția actuală într-una ascendentă destul de rapid, mai ales că previziunile pentru producția mondială din 2012/2013 sunt de 850,30 milioane de tone, mai mici decât estimările pentru 2011/2012. Creșterile începute în luna iunie a anului 2012 și sfârșite în luna august nu au fost singulare, ele fiind întâlnite în 2011 și 2010. Aceste date ar putea indica o posibilă ciclicitate în evoluția prețului porumbului.

‹ adv ›

Ținând cont de aceste lucruri și de faptul că se așteaptă o îmbunătățire a economiei globale pentru a doua jumătate a acestui an, mai ales pentru China, care este unul dintre cei mai mari importatori de porumb alături de Japonia, rezultând o cerere mai mare și o ofertă mai mică, ne putem aștepta ca din luna a șasea să fim martori la noi creșteri. Acestea ar putea duce la depășirea maximului anterior și țintirea pragului de 1.000 de cenți pe bușel.

Având în vedere că, în prezent, românul plătește aproximativ 25,6 RON (7,87 USD) pentru un bușel, cu aproximativ 13% mai mult decât prețul cu care se tranzacționează pe piețele internaționale, putem spune că o reducere în producția de porumb din România ar putea duce la o creștere atât a prețului pentru produse precum mălaiul, dar și o scumpire a cărnii de porc, porumbul fiind principala hrană pentru aceste animale.

Pe de altă parte, reorientarea agricultorilor către grâu, crescând producția pentru acesta, ar putea duce la o relaxare a prețurilor pentru produsele de panificație și așa la niveluri ridicate din cauza TVA-ului de 24% și a secetei de anul trecut.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›