Recolta globală de struguri în anul curent, din cauza secetei severe îndelungate şi înghețurilor târziii de primăvară, în ansamblu pe ţară şi în gospodăriile producţie-marfă, se estimează a fi mai mică cu circa 10-20% comparativ decât anul trecut, fiind prognozate circa 580 mii tone şi respectiv, 350 mii tone (față de cca 660 mii tone şi peste 380 mii tone – în anul 2019).
În același context, oferta de struguri pentru procesare, în anul 2020, se estimează la nivel de peste 260 mii tone, inclusiv materie primă proprie a unităților vinicole – cca 80 mii tone. Cantitatea de struguri ce urmează a fi achiziţionată de la producătorii viticoli se ridică la cca 180 mii tone, inclusiv de soiuri europene pentru vin – peste 160 mii tone şi de tip „Isabella” – cca 17,5 mii tone.
Potrivit informațiilor prezentate de producători în cadrul ședinței organizate de membrii Consiliului pe filiera de produse „Struguri, vin, produse pe bază de vin şi produse procesate”, cheltuielile de îngrijire a plantaţiilor viticole, urmare efectuării a unor lucrări suplimentare pentru diminuarea influenţei negative a secetei, sunt mai mari decât în anul 2019 (cu până la 10%) şi în viile cu soiuri europene pentru vin variază de la 35 mii la 50 mii lei per hectar.
Astfel, preţul de cost a unui kg de struguri de soiuri europene, raportat la o recoltă de struguri de 7- 8t/ha, va constitui în plantațiile mai vechi cca 4,5-4,75 lei, în cele mai noi – 5,0-5,25 lei, iar de soiuri de tip „Isabella” – 2,5 – 2,75 lei.
Membrii Consiliului au luat act de evoluţia exportului de vinuri, stocurilor de vinuri şi pronosticul recoltei de struguri de soiuri pentru vin în anul 2020 și au decis să recomande viticultorilor și vinificatorilorca preţurile orientative (de referinţă) de achiziţionare a strugurilor pentru vin, în anul 2020, să fie, cel puţin, de 4,5 lei/kg – pentru soiurile europene şi de 2,5 lei/kg – la cele de tip „Isabella”.
De asemenea, vor propune ca preţurile de achiziţie a strugurilor, destinaţi fabricării vinurilor materie primă pentru distilare, din soiuri europene pentru vin, să fie cu cel mult 25-30% mai joase decât cele de referinţă pentru vinuri.
Cu referire la preț, membrii Consiliului vor recomanda unităților vinicole să țină cont de prețurile de referință, aprobate de către Consiliul pe produs al filierei vitivinicole, la negocierea preţurilor concrete cu producătorii de struguri, ca achiziționarea strugurilor să fie efectuată în baza unor contracte, încheiate în prealabil (până la începerea companiei de recoltare), cu prevederi clare și relevante pentru ambele părți (viticultor/vinificator), privind condițiile de calitate și termenii de recoltare ai strugurilor, prețul strugurilor și termenii de achitare a acestora.
Totodată, cei prezenți la ședință au considerat oportună majorarea preţurilor de referinţă (cu 10-30%), urmare a negocierilor dintre viticultori și vinificatori, pentru strugurii:
- destinați producerii vinurilor cu indicaţii geografice;
- din soiuri deficitare, autohtone și cu aromă de tămîie;
- cu conținutul de zahăr – cel solicitat de către vinificatori.
Comentarii