Sistemele de irigare din Republica Moldova, care altădată erau cele mai eficiente din regiune, au fost grav afectate de administrarea ineficientă, schimbările climatice și lipsa de cooperare cu Ucraina.
Este explicația fostei ministre al Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, invitată în cadrul emisiunii „Moldova Gândește LIVE” de la TV8.
Pe lângă administrarea defectuoasă, schimbările climatice au redus volumele de apă disponibile, exacerbând problema.
Iordanov a menționat necesitatea unei treceri la sistemele de irigare prin picurare și implementarea unui management modern și eficient.
Râul Prut, care nu a furnizat niciodată un volum mare de apă pentru irigare, a suferit în plus din cauza lipsei măsurilor de curățare și restabilire a izvoarelor.
Situația este similară pe râul Nistru, unde lacul de acumulare de la Dnestrovsk, construit inițial pentru a asigura irigarea zonelor aride din Moldova, este acum folosit predominant de Ucraina pentru producerea de energie.
Acest lucru a redus volumul de apă disponibil în Nistru la doar 114 m³/s, în timp ce necesarul pentru irigare, apă potabilă și debit ecologic este de 130-180 m³/s, a mai susținut fosta ministră a Mediului.
Iordanca-Rodica Iordanov a evidențiat că pentru a face față provocărilor legate de irigarea terenurilor agricole din Republica Moldova, este esențială o abordare integrată și o cooperare strânsă cu Ucraina.
Comentarii