‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 26 februarie, 2024
8.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProcedura de înregistrare pentru micii producători și pensiunile turistice va fi simplificată

Procedura de înregistrare pentru micii producători și pensiunile turistice va fi simplificată

‹ adv ›
‹ adv ›

Activitatea în domeniul alimentar va fi facilitată. Parlamentul a votat în lectura a doua, astăzi, proiectul de lege elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare în comun cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Scopul proiectului constă în optimizarea documentelor necesare pentru obținerea actelor permisive eliberate în domeniul siguranței alimentelor și simplificarea procesului de certificare a alimentelor, precum și sporirea supravegherii serviciilor prestate în alimentația publică.

Astfel, va fi simplificată procedura de înregistrare pentru micii producători, producătorii artizanali și pensiunile turistice.

Documentul mai propune modificarea unor acte normative care reglementează:

  • activitatea cu produse de uz fitosanitar și cu fertilizanți; 
  • activitatea sanitar-veterinară;
  • desfășurarea activităților de comerț pe teritoriul Republicii Moldova;
  • reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător; igiena produselor alimentare;
  • siguranța alimentelor etc.

Printre prevederile proiectului de lege se regăsesc excluderea certificatului de inofensivitate (la export sau reexport) pentru produsele alimentare, inclusiv cele ambalate; simplificarea procedurii de eliberare a autorizației sanitar-veterinare pentru mijloacele de transport; reducerea frecvenței prelevării de probe adaptată specificului și dimensiunii întreprinderii, cu condiția ca siguranța produselor alimentare să nu fie compromisă etc.

Totodată, modificările operate vin să îmbunătățească cerințele de igienă față de echipamentele, mijloacele de transport și/sau containerele utilizate pentru recoltarea, transportul sau depozitarea produselor alimentare primare.

‹ adv ›

Se propune autorizarea sanitar-veterinară obligatorie a halelor și a pavilioanelor pentru comercializarea produselor alimentare de origine animală.

De asemenea, sunt prevăzute noi reglementări privind retragerea sau rechemarea produselor alimentare neconforme sau nesigure plasate pe piață.

O altă prevedere a proiectului se referă la pensiunile turistice și agroturistice cu servicii de pregătire și servire a mesei. Acestea vor putea să producă vin din materia primă proprie, iar vinul va putea fi servit sau comercializat direct consumatorilor.

‹ adv ›

În proiect este reglementată și procedura de eliberare a certificatului de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor, act emis de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, care atestă că activitățile de producție, procesare și depozitare, import și export a produselor alimentare de origine nonanimală, activitățile din domeniul alimentației publice și din domeniul comerțului cu alimente corespund reglementărilor din domeniul alimentar.

Operatorii din domeniul alimentar vor putea obține acest certificat în baza unei cereri și vor achita pentru act suma de 150 de lei.

Prevederile proiectului vor intra în vigoare, cu unele excepții, la expirarea a două luni de la data  publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova

‹ adv ›
‹ adv ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii