Pepenele verde reprezintă deliciul natural al sezonul. Deși, actualmente, în multe supermarketuri din capitală acest fruct poate fi găsit, odată ce este importat din Turcia, China sau Iran, producătorii autohtoni dau asigurări că, în curând, rafturile magazinelor și piețelor vor fi pline cu producție locală.
În ciuda anului agricol care a avut și perioade reci, recolta din acest an se arată a fi promițătoare, susține producătorul Vasile Vlas, din Soroca, Bădiceni.
„La noi este irigare și mai puțin depindem de ploi. De căldură avem parte, adică de ceea ce au nevoie pepenii. Sperăm că anul acesta nu va fi mai prost ca anii trecuți”.
Suprafața pe care Vlas cultivă pepene verde este de 3 hectare, iar din experiența anilor precedenți, recolta per hectar așteptată ar fi de circa 50 de tone.
„O parte va fi de vânzare peste 2 săptămâni, iar alta la mijlocul lui septembrie. Sperăm că prețul pentru primii pepeni să nu fie mai jos de 4-5 lei per kilogram. Deci, suprafața nu este atât de mare și recolta o comercializăm noi, nu avem nevoie de intermediari”.
Situația rămâne la fel de optimistă și pentru un alt producător de pepene verde, Dinu Ataman, din Rîșcani, Recea care, la fel, produce pepene verde pe o suprafață de 3 hectare, însă fără a apela la irigare.
„Au fost în perioada ploilor suprafețe de teren pe care apa le-a spălat, dar acestea au fost în jur de 5%, în rest, suntem mulțumiți și așteptăm o recoltă foarte frumoasă. Parcă anul acesta se arată mai bun pentru această cultură, decât ceilalți. Deja avem pepeni de un kilogram și peste vreo 20 de zile vom strânge roada”.
Acum un an, pepenele verde se comercializa pe piețele din Chișinău în a doua jumătate a lunii iunie, la prețul de 4 lei per kilogram.
Comentarii